Είναι πιθανόν να μην είναι πάντα προφανές, αλλά κάνουμε συνεχώς επιλογές. Επιλέγουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, τί να φάμε, αν θα κάνουμε ντους ή όχι, αν θα σταματήσουμε μετά από μια μπύρα ή μετά από πολλές! Πολλές από τις επιλογές μας είναι τόσο αυτόματες ή τις λογαριάζουμε σαν συνήθειες που σπάνια τις σκεφτόμαστε σαν επιλογές. Και όμως είναι!
 
algea-26 Ένα από τα πολλά οφέλη του να μάθουμε πώς να είμαστε πιο ευσυνείδητοι, ή εστιασμένοι στην παρούσα στιγμή, είναι ότι γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για το πως συμπεριφερόμαστε. Stop για λίγο! Μπορούμε να ανοίξουμε το ψυγείο με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση («Πιστεύω πραγματικά ότι είναι καλή ιδέα να έχω ακόμα ένα κομμάτι κέικ» ) ή να ανταποκριθούμε στον σύντροφο μας με ένα ήρεμο και μη αντιδραστικό τρόπο. Τα οφέλη είναι δυνητικά τεράστια... μπορούμε να έχουμε βελτιωμένες σχέσεις, πιο υγιής σώματα όπως και πιο καθαρά μυαλά! Οπότε πώς ακριβώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;
 

1. Να είσαι στο ΠΑΡΩΝ – συνδέσου με το τί κάνεις τώρα, αυτή τη στιγμή. «Τι σκέφτομαι;», «Πώς νιώθω;», «Τί συμβαίνει στο σώμα μου;»

2. Συνδέσου με τις ΑΞΙΕΣ σου – «Ποίοι είναι σημαντικοί για μένα;», «Πώς θέλω να είμαι απέναντι στους δικούς μου;» Πια πράγματα/δραστηριότητες είναι σημαντικές για μένα;»

algea-27
3. Αποδέξου τις ΣΚΕΨΕΙΣ και τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ σου – Να είσαι συνειδητοποιημένος ότι υπάρχουν και μη βοηθητικές σκέψεις και συναισθήματα που δρουν σαν φραγμοί στο να κάνεις μια «σοφή» επιλογή τη δεδομένη στιγμή. «Αν πιω λίγο αλκοόλ, θα μου περάσει ο πόνος» ή « αν πιω τα φάρμακα μου, τότε θα μου περάσει ο πόνος». Η διαφορά αυτής της θεραπείας από τις υπόλοιπες βασίζεται στην ιδέα ότι δεν είναι ο πόνος αυτός καθ'αυτός, αλλά το πώς αντιδράς απέναντι στο πόνο (με το να προσπαθείς να τον αποφύγεις, μειώσεις ή ελέγξεις) που δημιουργεί το πρόβλημα. Δεν πιστεύουμε ότι με το να προσπαθείς να ξεφορτωθείς το πόνο σου αλλάζει κάτι. Φαντάσου για λίγο να μπορούσες να ξεφορτωθείς όλο το πόνο που νιώθεις. Τι θα ήταν διαφορετικό στη ζωή σου; Τι θα έκανες; Υπάρχουν τόσα φάρμακα εκεί έξω που θα μπορούσαν να σε μουδιάσουν απ όλο το πόνο για την υπόλοιπη ζωή σου, αλλά με τι κόστος; Τι κι αν σου έλεγα ότι εκατομμύρια κόσμος με χρόνιο πόνο εστιάζεται σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να προσπαθεί να διώξει το πόνο! Και τότε τι συμβαίνει ξέρεις; Γιατί όχι να προσπαθείς να ζήσεις τη ζωή σου με το πόνο; Τι κι αν αυτό φαντάζει (και είναι) πιο εφικτό! Τι κι αν μπορούσες να φτάσεις στο σημείο του να ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ απλά, χωρίς αλλά και δικαιολογίες........! το πόνο σου και να ζεις τη ζωή που ποθείς με αυτό το πόνο.
 
4. ΔΡΑΣΕ – Επιλέξτε τη δράση που αρμόζει καλύτερα σε σένα σχετικά με το τί μετρά πραγματικά. Αυτό συχνά μπορεί να είναι η δυσκολότερη επιλογή βραχυπρόθεσμα, αλλά τείνει να είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, το να επιλέξεις να αρχίσεις και πάλι κάποιες δραστηριότητες που σταμάτησες λόγο του πόνου σου, ίσως είναι δύσκολο στην άρχη αλλά θα σε κάνει να νιώσεις ωραία με το καιρό.
 
C 2010. Counseling and Psychological Services, University of New South Wales, Written by Louise Shepherd
 
Όταν ο πόνος εμφανίζεται....
 
Πολλές φορές όταν ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Για λίγο νιώθουμε αβοήθητοι και βλέπουμε το μέλλον με απαισιοδοξία, τον εαυτό μας ως ανήμπορο και τους άλλους να προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Ο πόνος απροσκάλεστος, μη επιθυμητός μας χτυπάει τη πόρτα και το πρώτο πράγμα που εμείς σκεφτόμαστε, είναι ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι χρειάζεται και θα πρέπει να διορθωθεί σε εμάς. Έτσι, κάνουμε συμβιβασμούς, παλεύουμε να αποφύγουμε την άσχημη αίσθηση του να πονάμε και κυριολεκτικά, βάζουμε τη ζωή μας σε αναμονή μέχρι...... μέχρι τι...; Να περάσει ο πόνος! Συνειδητοποιούμε όμως ότι ο πόνος δεν περνά σε μια-δυό μέρες, σε μερικές εβδομάδες ή μήνες... και εμείς νιώθουμε «θεατές» της ζωής των άλλων... ακυρώνουμε συναντήσεις, δεν πάμε βόλτες με τους φίλου μας, δυσκολευόμαστε να φροντίσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν γυμναζόμαστε και αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο «τελευταίο θρανίο μόνοι μας».
 
Αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο πόλεμος με το πόνο πρέπει να τελειώσει εδώ! Και αν αυτό σου ακούγεται παράξενο... δοκίμασε όταν πονάς να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι από τα παρακάτω... Πρόσεξε όμως.... στόχος των παρακάτω συμβουλών, δεν είναι να αποφύγεις το πόνο, αλλά να λήξεις τη μάχη του πολέμου με το πόνο και σταδιακά καθώς θα προσαρμόζεις τις παρακάτω τεχνικές στις δικές σου ανάγκες, θα δεις τελικά ότι άξιζε το κόπο....... Πόσο διαθέσιμος/η είσαι να το κάνεις, εξαρτάται από την κατεύθυνση που εσύ θα δόσεις σε όλη αυτή την ιστορία.... Είσαι έτοιμος; εμείς, Ναι!
 
algea-28
 
algea-29
 
algea-30