Μελέτη Ι
Υπεύθυνος εταίρος: Εργαστήριο ACTHealthy, τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Β' Νευρολογική Κλινική του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τον Αντιρρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου.
 
Η μελέτη Ι έχει ως στόχο την συγκέντρωση των απαραίτητων, για τη μελέτη, ερωτηματολογίων και εργαλείων αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως για την εξέταση ασθενών με χρόνιο πόνο. Στόχος αυτής της προπαρασκευαστικής μελέτης είναι να βρεθούν τα καλύτερα εργαλεία που μετρούν το πόνο (π.χ. συχνότητα, διάρκεια, ποιότητα ζωής κλπ).
 
Κάποια από τα ερωτηματολόγια υπάρχουν στα ελληνικά και θα χρησιμοποιηθούν μετά από έγκριση. Για όσα δεν έχουν μεταφραστεί θα γίνει μετάφραση από την αρχική γλώσσα διαμόρφωσης του ερωτηματολογίου στην Ελληνική και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες στάθμισης (μέθοδος ορθοδρομής και οπισθόδρομης μετάφρασης). Τα ερωτηματολόγια θα χρησιμοποιηθούν τόσο για να αξιολογηθούν οι στόχοι της ομαδικής θεραπεία, όσο και για να φανεί αν η συγκεκριμένη θεραπεία βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνιο πόνο. Για την εύρεση του δείγματος, η ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει στα παρακάτω:
 
  • Οργάνωση και διεξαγωγή εργαστηρίων για τους χρόνιους πόνους με θέμα «Σταματώντας τον πόλεμο με τον πόνο, ξανά-ζωντανεύοντας τη ζωή μας» σε συνεργασία με τον Αντιρρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου στις 3 μεγάλες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα).
  • Συνεργασία με Ιδιωτικό Ιατρικό κέντρο της περιοχής της Λευκωσίας με σκοπό τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους ασθενείς του Ιατρικού κέντρου
  • Συνεργασία με την Β' Νευρολογική Κλινική του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής για εύρεση του δείγματος
  • Συνεργασία με το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσία

Θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή τη φάση της μελέτης; Επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 00.357.22892024 (για Κύπρο) ή στο 00.30.28310.77532 (για Ελλάδα).

Μελέτη ΙΙ

Υπεύθυνος εταίρος: Εργαστήριο ACTHealthy, τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Β' Νευρολογική Κλινική του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής καθώς και με σειρά από φορείς της κοινότητας.
 
Στη μελέτη ΙΙ, θα πραγματοποιηθεί μια στοχευόμενη μελέτη με σκοπό να αναγνωρισθούν οι ανάγκες των ασθενών με χρόνιο πόνο. Σε αυτή τη μελέτη θα συμμετάσχουν ασθενείς με χρόνιο πόνο αλλά και ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα υγείας που δεν προκαλεί χρόνιο πόνο (π.χ. καρδιοπαθείς, ασθενείς με πνευμονοπάθειες κ.α.). Θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα για να διαπιστώσουμε πιθανές διαφορές ως προς την προσαρμογή στην ασθένεια και την ποιότητα ζωής μεταξύ ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο πόνο. Αυτό, θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την εμπειρία του πόνου, αλλά κυρίως πως μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο αλλά και γενικότερα όσους υποφέρουν από μια χρόνια ασθένεια.
 
Παράλληλα, στη μελέτη ΙΙ θα ζήσουμε από τους συζύγους/ συντρόφους ασθενών με χρόνιο πόνο να συμμετέχουν στη μελέτη προκειμένου να εξετάσουμε κατά πόσο ορισμένες ψυχολογικές μεταβλητές που αφορούν στους συζύγους ατόμων με χρόνιο πόνο- όπως για παράδειγμα οι αντιλήψεις και τα συναισθήματα τους, η αποδοχή ή όχι της εμπειρία της ασθένειας του/της συζύγου και άλλα- βοηθούν στη ψυχική υγεία και τη ποιότητα ζωής τόσο των ιδίων όσο και των ασθενών συντρόφων τους. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν και σε ποιο βαθμό η ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνιο πόνο επηρεάζεται από τους συντρόφους τους και πόσο οι σύντροφοι μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία των ασθενών. Επιπρόσθετα, η μελέτη αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα κάποιους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των συζύγων. Αυτά, σε συνδυασμό με άλλες φάσεις της έρευνας που απευθύνονται σε άλλες ομάδες ανθρώπων, θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που σχετίζονται με την εμπειρία του πόνου, αλλά κυρίως πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς αυτούς για να βοηθήσουμε περισσότερο όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο αλλά και γενικότερα όσους υποφέρουν από μια χρόνια ασθένεια.

Έτσι λοιπόν, η μελέτη ΙΙ έχει ως πρωτογενή στόχο να αναδείξει τα προβλήματα και τις δυσκολίες των ασθενών, έτσι ώστε εν συνεχεία, η ομάδα εργασίας του ΑΛΓΕΑ, να διαμορφώσει μια ψυχολογική θεραπεία καθαρά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Έχοντας ως βάση το κοινό, πολιτισμικά, ιστορικά και κοινωνικά, πλαίσιο των δύο λαών σε Ελλάδα και Κύπρο, αναμένεται ότι έκφραση του πόνου αλλά και οι ανάγκες των ασθενών με χρόνιο πόνο να είναι παρόμοιες. Στη βάση αυτού, η ομάδα εργασίας του έργου θα αξιολογήσει όλες τις ανάγκες των ασθενών και ακολουθώντας τις πιο καλά τεκμηριωμένες θεραπείες μέσα από την τεχνογνωσία που παρέχει η συνεργασία των φορέων του έργου (Τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Κύπρου και Κρήτης καθώς και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής), θα διαμορφωθεί το περιεχόμενο των συναντήσεων που θα έχουν οι ασθενείς με τους επαγγελματίες υγείας στις εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις τους.

Για την εύρεση του δείγματος, η ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει στα:

  • Τυχαιοποιημένη λίστα ασθενών από τη Β' Νευρολογική Κλινική του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
  • Εθελοντική συμμετοχή ασθενών από τη συνεργασία του έργου ΑΛΓΕΑ με τον Αντιρρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου
  • Συμμετοχή ασθενών από την Κλινική πόνου και την Νευροχειρουργική Κλινική των: α) Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας (ΓΝΛ), β) του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου (ΓΝΛ) και γ)του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ)
  • Συμμετοχή ασθενών με χρόνια ασθένεια από την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
  • Συμμετοχή ασθενών με χρόνια ασθένεια από την Καρδιολογική Κλινική του «Αρεταίειο» Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία
  • Συμμετοχή ασθενών με χρόνια ασθένεια από την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Κρήτης

Θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή τη φάση της μελέτης; Επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 00.357.22892024 (για Κύπρο) ή στο 00.30.28310.77532 (για Ελλάδα).

Μελέτη ΙΙΙ

Υπεύθυνος εταίρος: Εργαστήριο ACTHealthy, τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Β' Νευρολογική Κλινική του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής
 
Στη Τρίτη κατά σειρά μελέτη, θα πραγματοποιηθούν ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις σε μια μερίδα ασθενών που έχουν επίσημη διάγνωση μιας κατηγορίας χρόνιων πόνων. Η ομάδα εργασίας, σε αυτό το στάδιο του έργου, θα έχει διαμορφώσει ένα πρωτόκολλο συναντήσεων (βάση της μελέτης αποτελεσμάτων ΙΙ) προσπαθώντας να ενσωματώσει όλα αυτά που οι ασθενείς ανέφεραν στη «μελέτη αναγκών» (μελέτη ΙΙ) που θα διεξαχθεί πριν από την διαμόρφωση του προγράμματος θεραπείας. Οι συμμετέχοντες/ ασθενείς, θα ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας που η ομάδα εργασίας ΑΛΓΕΑ θα διαμορφώσει. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ένας οδηγός σε μια ερευνητική ψυχολογική παρέμβαση που απευθύνετε σε άτομα που υποφέρουν από κάποια μορφή χρόνιου πόνου. Με τον όρο «ερευνητική ψυχολογική παρέμβαση» εννοούμε τη συμμετοχή ασθενών σε μια ψυχολογική παρέμβαση που θα έχει ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε σχέση με τον χρόνιο πόνο. Η παρέμβαση αυτή, αν και έχει στηριχθεί σε προηγούμενες παρόμοιες προσπάθειες και βασίζεται σε ισχυρές θεωρητικές αρχές, δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η ερευνητική αυτή παρέμβαση έχει πληροφορίες για τη θεραπεία, για το πώς ένας κλινικός μπορεί να δουλέψει με πελάτες ενώ εξηγεί βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνει ένας θεραπευτής σε μια ψυχολογική παρέμβαση. Είναι ένας οδηγός δηλαδή θεραπείας. Συνήθως, ο υπεύθυνος κλινικός που συμμετάσχει σε μια ερευνητική ψυχολογική παρέμβαση, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του οδηγού που του έχει δοθεί έτσι ώστε όλες οι ομάδες που θα έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη παρέμβαση, να έχουν, όσο το δυνατόν, την ίδια περίπου εμπειρία.
 
Η συμμετοχή σε μια τέτοιου είδους ερευνητική παρέμβαση βοηθά τους ασθενείς να έχουν μια πιο ποιοτική ζωή, ενώ δεν αναμένετε να έχουν κάποια βλάβη ή ταλαιπωρία. Στόχος, της μελέτης της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης (μελέτη ΙΙΙ), είναι να διαπιστωθεί πόσο πραγματικά βοηθά, ποια σημεία της θέλουν αλλαγές και τροποποιήσεις, καθώς και τι αλλαγές μπορεί να γίνουν με βάση τα σχόλια που θα κάνουν οι συμμετέχοντες για την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να ενισχύσει ψυχολογικά και άλλους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο. Έτσι, οι πρώτοι συμμετέχοντες βοηθούν να φτιαχτεί ένα έργο που αργότερα θα βοηθήσει άλλους ανθρώπους που πάσχουν!
 
Η διαδικασία συμμετοχής σε μια τέτοια ομάδα θα είναι ως εξής. Μετά από μια αρχική ατομική συνάντηση με τους υπεύθυνους της παρέμβασης, θα ξεκινήσει μια σειρά 10 περίπου θεραπευτικών συναντήσεων. Οι συναντήσεις θα είναι ομαδικές. Θα συμμετάσχουν, δηλαδή, περίπου 10 ασθενείς με χρόνιο πόνο. Σε μερικές συναντήσεις μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν και οι σύζυγοι των ασθενών. Οι συναντήσεις θα διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα, εβδομαδιαία, και θα γίνονται σε ημέρα και ώρα που θα συμφωνήσει η ομάδα. Σε κάθε συνάντηση θα συζητάει όλη η ομάδα ζητήματα που σχετίζονται με το χρόνιο πόνο, θα γίνεται μια σειρά από «ψυχολογικές» ασκήσεις, και θα ανατίθεται ένα ελαφρύ έργο/άσκηση για το σπίτι που θα συζητιέται στην επόμενη συνάντηση. Επίσης, πριν την έναρξη της παρέμβασης και μετά το τέλος της θα χρειαστεί να συμπληρωθούν μερικά ερωτηματολόγια για να διαπιστωθούν οι αλλαγές που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα της παρέμβασης.
 
Η συμμετοχή είναι απολύτως εθελοντική αλλά πολύ σημαντική για τους σκοπούς της έρευνας. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται είναι απολύτως εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο από τους ερευνητές για αυστηρά επιστημονικούς σκοπούς. Μόλις οι συμμετέχοντες συμπεριληφθούν στη μελέτη, τους αποδίδετε ένας προσωπικός αναγνωριστικός κωδικός, ο οποίος δε θα περιλαμβάνει κανένα δεδομένο που να σχετίζεται με το όνομά τους ή άλλες πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους. Οι συμμετέχοντες μπορεί να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην ερευνητική αυτή ψυχολογική παρέμβαση οποιαδήποτε στιγμή της διαδικασίας, ακόμα και αν έχουν συγκαταθέσει αρχικά, για οποιοδήποτε λόγο και χωρίς κανένα κόστος. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα δεδομένα των συμμετεχόντων καταστρέφονται παρουσία τους.
 
Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην έρευνα θα χρειαστεί να φέρουν επίσημη ιατρική γνωμάτευση από Γενικό Νοσοκομείο, Ιδιωτική Κλινική ή Ιδιώτη εγγεγραμμένο Ιατρό σχετικά με τη κατάσταση χρόνιου πόνου που έχουν διαγνωστεί και εφόσον εμπίπτει σε μια από τις 5 κατηγορίες που η έρευνα στοχεύει (δείτε πίνακα παρακάτω) θα γνωρίζουν ότι πιθανών να χρειαστεί και εξέταση του ιατρικού φακέλου από ιατρό-συνεργάτη της μελέτης και μόνο. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και νομίζετε ότι δεν ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες χρόνιου πόνου, επικοινωνήστε μαζί μας να σας βοηθήσουμε.
 
Θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή τη φάση της μελέτης; Επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 00.357.22892024 (για Κύπρο) ή στο 00.30.28310.77532 (για Ελλάδα).