algea-9
 
Τί είναι το διαδικτυακό πρόγραμμα; Τα διαδικτυακά προγράμματα στον χώρο της Κλινικής Ψυχολογίας είναι συνήθως είτε ενημερωτικά είτε παρεμβατικά, με στόχο να βοηθηθεί ψυχολογικά ο πελάτης ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στον δικό του χρόνο και χώρο και με ελάχιστο έως μηδαμινό οικονομικό κόστος. Οι διαδικτυακές παρεμβάσεις αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρονιά, αφού τεκμηριωμένα στοιχεία αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους. Το δικό μας διαδικτυακό έργο του ΆΛΓΕΑ, θα στηρίζεται στην θεραπεία «Αποδοχής και Δέσμευσης», μια θεραπεία που στοχεύει σε ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και έχει ήδη φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα και βελτιώσεις σε ασθενείς με χρόνιο πόνο ανά τον κόσμο.
 
Πως με βοηθά το πρόγραμμα; Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο αντιμετωπίζουν συνήθως αρκετές δυσκολίες στο θέμα διακίνησης, είτε για φυσικούς είτε για ψυχολογικούς λόγους. Τα διαδικτυακά προγράμματα σε αντίθεση με μια ψυχολογική παρέμβαση – πρόσωπο με πρόσωπο – έχουν το προτέρημα να μπορούν οι ασθενείς να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και το υλικό, όσες φορές θέλουν, όπως επίσης η ανωνυμία διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο λόγω της ατομικής επαφής του χρήστη με το πρόγραμμα ενώ παράλληλα αποφεύγεται η οποιαδήποτε δυσφορία του ατόμου στη περίπτωση που δεν θα ήθελε για δικούς του λόγους, να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα μέσω διαφόρων τεχνικών θα βοηθήσει τον ασθενή : 1) να αποδεχτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, 2) να δει τον χρόνιο πόνο από διαφορετική οπτική γωνία, 3) να αντιληφθεί τι και ποιός είναι σημαντικός για αυτόν/αυτήν στη ζωή του/της, 4) να ενισχυθεί ο ασθενής προκειμένου να κινείται προς στις σημαντικές γι΄ αυτόν αξίες στο. Ευελπιστούμε ότι οι ασθενείς που θα ακολουθήσουν το παρεμβατικό πρόγραμμα, θα δουν σημαντικές βελτιώσεις σε θέματα λειτουργικότητας, όπως λιγότερες επισκέψεις στα ιατρεία, μείωση των ημερών απουσίας από την εργασία, μείωση λήψης φαρμάκων, βελτίωση στη ποιότητα ζωής και βελτίωση της διάθεσης.
 
Πώς θα το χειρίζομαι; Το πρόγραμμα θα είναι πολύ απλό και κατανοητό στη χρήση του και στο τι απαιτείται από τον ασθενή. Στις πρώτες διαδικτυακές παρεμβάσεις ο ασθενής θα λαμβάνει θεραπεία με κύριο στόχο να αναγνωρίσει ο ασθενής πώς να αντιμετωπίζει ο ίδιος τον πόνο του, τους δυσλειτουργικούς και αρνητικούς τρόπους σκέψεις του, και μετέπειτα να αντιληφθεί πως θα μπορούσε να κινηθεί σε κάτι πιο σημαντικό στη ζωή του, όπως λόγου χάρη, η οικογένεια. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα παρακινείται να δράσει σύμφωνα με τις αξίες που είναι σημαντικές για αυτόν, με στόχο να αναβιώσει τη ζωή του όπως τη βίωνε πριν τον ερχομό του πόνου.
 
Θέματα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας: Τα στοιχεία από τα διαδικτυακά προγράμματα-θεραπείες θα αποθηκεύονται σε ξεχωριστό υπό-φάκελο μέσα στην πλατφόρμα θεραπείας που θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες της κάθε έρευνας ξεχωριστά. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα φέρουν κωδικούς πρόσβασης και συνθηματικά που θα τα γνωρίζουν μόνο ο επιστημονικά υπεύθυνος και ο ερευνητικός συνεργάτης του κάθε διαδικτυακού προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο όλα τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν πριν την έναρξη της κάθε συνεδρίας, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του προγράμματος θα διασφαλίζονται με τον ατομικό κωδικό του κάθε συμμετέχοντα.