Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογείου

Το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ), του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχει σε μεγάλο τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 2.7 Μ €, με τίτλο iMareCulture, το οποίο συντονίζει ο Δρ Δημήτρης Σκαρλάτος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για πρόταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης Η2020 CULT-COOP-08-2016, Virtual museums and social platform on European digital heritage, memory, identity and cultural interaction, στη θεματική ενότητα της Έρευνας και Καινοτομίας (Research and Innovation - RIA).
 
To iMareCulture εστιάζει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, με έμφαση στην ενάλια πολιτιστική κληρονομιά. Τα ναυάγια και τα λιμάνια, αδιάψευστοι μάρτυρες της πλούσιας ναυτικής δραστηριότητας που έφερε κοντά όλους τους λαούς της Μεσογείου στη μακρά διάρκεια της ιστορίας τους, είναι συνήθως απρόσιτα στο ευρύ κοινό λόγω της θέσης τους στο βυθό της θάλασσας. Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει καινοτόμες μεθόδους εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε να φέρει τους υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους πιό κοντά στους μη ειδικούς. Εφαρμογές στο διαδίκτυο αλλά και στον φυσικό χώρο των μουσείων θα δίνουν στο επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον χώρο ενός υποβρύχιου ναυαγίου. Παράλληλα, θα σχεδιαστεί ειδική υποβρύχια συσκευή (tablet) επαυξημένης πραγματικότητας ώστε να διευκολύνεται η επίσκεψη και στους ίδιους τους υποβρύχιους χώρους.
 
Ο ρόλος του ΕΡΕΝΑΕ στο πρόγραμμα θα είναι πολλαπλός. Περιλαμβάνει καταρχήν την αρχαιολογική τεκμηρίωση των εφαρμογών που αφορούν στα αρχαία πλοία, τους ναυτικούς δρόμους και το εμπόριο αλλά και τις μεθόδους υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας. Βασικό ρόλο επίσης θα διαδραματίσει η ανασκαφή στο ναυάγιο Μαζωτού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τις ψηφιακές εφαρμογές που σχετίζονται με αρχαία ναυάγια. Κριτήριο επιλογής ήταν οι πρωτοποριακές μέθοδοι τεκμηρίωσης και ανασκαφής που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή της συγκεκριμένης έρευνας, στέλεχος της οποίας είναι και Δρ Σκαρλάτος, συντονιστής του iMareCulture.
 
Εκτός από το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν επίσης και άλλα πανεπιστήμια, ιδρύματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από οκτώ χώρες Ευρώπης και Αμερικής, με εμπειρία σε ποικίλα έργα καταγραφής και τεκμηρίωσης υποβρύχιων θέσεων:
 
MASARYKOVA UNNIVERZITA (CZ),
CONCORDIA UNIVERSITY (CANADA),
3DRESEARCHSRL (IT),
UNIVERSITE D'AIX MARSEILLE (FR),
UNIVERZITE TUSARAJENU (BA),
UNIVERSITY OF LISBOA (PT),
HOLOGRAFICA (HU),
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (IT),
ΙΔΡΥΜΑ ΠΙΕΡΙΔΗ (ΚΥΠΡΟΣ)
 
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από International Society of Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS), CIPA Heritage Documentation, TEXAS A&M University, CONCODRIA University, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, International Council of Monuments and Sites CY (ICOMOS), Europeana Hellas.
 
imarea imareb
imarec imared 
[Back to top]