Κάτω από τη Μεσόγειο: 100 χρόνια μετά ...
Το Συνέδριο της «Μεσογειακής Ενάλιας Αρχαιολογίας» του Ιδρύματος Honor Frost, πραγματοποιείται για να συμπέσει με την επέτειο των εκατο χρόνων απο τη γέννηση της Honor Frost στο νησί της Κύπρου (28η Οκτωβρίου 1917).

Λευκωσία, 20-24 Οκτωβρίου 2017

Ιστοσελίδα

Πρόγραμμα

Ο κόσμος της ενάλιας αρχαιολογίας έχει αναμφισβήτητα αλλάξει δραστικά από τότε που η Honor Frost έγραψε τον σημαντικό της τόμο, Under the Mediterranean (1963). Ένα ορόσημο στην εξέλιξη του θέματος στη Μεσόγειο ήρθε όταν το 1985 ξεκίνησε μια σειρά συμποσίων στην Ελλάδα με θέμα: TROPIS, Διεθνές Συμπόσιο για την Κατασκευή Πλοίων στην Αρχαιότητα. Το TROPIS σύντομα έγινε σημείο συνάντησης για αρχαιολόγους της εναλιας αρχαιολογίας, που εργάζονταν κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) στη Μεσόγειο, οι οποίοι παρουσίαζαν μελέτες σχετικά με ποικίλα ερευνητικά θέματα, όπως τη ναυπηγική, τα πλοία, τα λιμάνια και τη ναυσιπλοΐα.
 
Το τελευταίο συνέδριο TROPIS πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα το 2008. Η Honor πήρε μέρος σ'αυτή τη συνάντηση όπως και σε κάθε προηγούμενη, με μία μόνο εξαίρεση. Απο τότε δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε άλλο ενάλιο αρχαιολογικό φόρουμ για τη Μεσόγειο. 'Όμως ο κλάδος της ενάλιας αρχαιολογιας συνεχίζει να αναπτύσσεται, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες με ενάλια θέματα παρουσιάζονται σε άλλα αρχαιολογικά συνέδρια γενικότερου ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ για τους ενάλιους αρχαιολόγους που εργάζονται στη Μεσόγειο, για να ανασυνταχθούμε και να ξαναθυμηθούμε τις βασικές αρχές του TROPIS: που είναι η ευρύτερη επαφή με όλους που εργάζονται στην περιοχή υποβρύχια, στις ακτές και στην ξηρά ,η αλληλοενημέρωση και κυρίως το μοιρασμα της γνώσης για τα νέα ευρήματα, μεθοδολογίες και ιδέες, συμπεριλαμβανομένων των τοπίων, του εμπορίου, της συνδεσιμότητας, της επιστημονικής ανάλυσης, της πολιτιστικής διαχείρισης και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.
 
Στις 28 Οκτωβρίου 2017, θα έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που γεννήθηκε η Honor Frost στην Κύπρο. Για να σηματοδοτήσουμε αυτό το γεγονός, αποφασίστηκε να γιορτάσουμε την εκατονταετηρίδα της γέννησής της, να τιμήσουμε το έργο της και αυτό του Ιδρύματος της, οργανώνοντας μια διεθνή διάσκεψη στην Κύπρο. Η διεθνής αυτή διάσκεψη θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών και θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία. Η πέμπτη μέρα θα αφιερωθεί σε επισκέψεις σε μερικούς από τους σημαντικούς παράκτιους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, ιδιαίτερα στα προκλασικά λιμάνια που αποτέλεσαν το επίκεντρο της έρευνας της Honor. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ταξιδέψουν επίσης να με το σκάφος Κερύνεια Ελευθερία - αντίγραφο του αρχαίου καραβιού της Κερυνειας. Το συνέδριο υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ίδρυμα Honor Frost.

....

  logo_HFF_Conference_Final.png