Υπεύθυνη Εργαστηρίου:
Μαρία Καρεκλά, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Ψυχολογίας
 
 
Άγγελος Κασσιανός, Ph.D., Μεταδιδακτορικός Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας/Marie Skłodowska Curie Fellow
 
Ο Δρ. Άγγελος Κασσιανός είναι απο το 2019 Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας και Marie Skłodowska Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήματα Ψυχολογίας (ACT healthy lab) και Πληροφορικής (eHealth lab) και Senior Research Fellow στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου του UCL.

Είναι Ψυχολόγος Υγείας με έμφαση στη δημόσια υγεία και στη συμπεριφορική ιατρική (behavioural medicine) και με ερευνητικό ενδιαφέρον όσον αφορά τους βιο-ψυχο-κοινωνικούς παράγοντες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών και της έγκαιρης διάγνωσης (κυρίως του καρκίνου), της διστακτικότητας εμβολιασμών (vaccination hesitancy) και της ανάπτυξης ψηφιακών παρεμβάσεων υγείας (digital health interventions). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στα εξής ερευνητικά έργα:

- Tackling anti-vaccination: mapping the social transmission of beliefs and attitudes (SAFEST). Excellence grant (Life Sciences) funded by the Research and Innovation Foundation. May 2020-May 2022

- Guiding metastatic breast cancer women after diagnosis to meet unmet needs: an avatar-based web platform (GIFTED). SPARC Metastatic Breast Cancer Challenge Grant funded by the Union of International Cancer Control (UICC). Oct 2019 – Feb 2021 

- Testing and Evaluating the Collection of Patient Reported Outcomes In Cancer CarE Using Innovative Approaches: The ePROM Digital Health Tool (PRICE). Funded as Marie Skłodowska Curie Fellowship (Mentors: Prof. Constantinos Pattichis and Dr. Maria Karekla). Sep 2019 – Sep 2021

Stay on Track: a web platform to help with adhering to prescribed medication.  Social Innovation grant funded by the Research and Innovation Foundation programme RESTART 2016-2020. Dec 2018 – Dec 2020 

Είναι συνεπικεφαλής επίσης του ερευνητικού έργου COVID IMPACT study, η οποία βασίζεται σε θεωρίες της ψυχολογίας και αποσκοπεί στο να παράσχει δεδομένα σχετικά με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του COVID-19, όπως η φυσική απομόνωση. Please click here to participate! Συμμετέχει σε σειρά άλλων διεθνών ερευνητικών έργων ως συνεργάτης.  

Είναι επίσης συν-επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος eCREST (electronic Clinical Reasoning Educational Simulation Tool) στο UCL που στοχεύει στην εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με χρήση προσομοιώσεων ασθενών και το οποίο εφαρμόζεται και στην Κύπρο. Παρακαλώ επικοινωνήστε για πιθανή συνεργασία.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει παρουσιάσει σε αρκετά συνέδρια. Το 2016 ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μιλήσει για την ηλεκτρονική υγεία. Πληροφορίες εδώ 

Το 2017, βραβεύτηκε ως ένας από τους κορυφαίους νέους καινοτόμους ερευνητές της Ευρώπης λαμβάνωντας την υποτροφία Young Transatlantic Innovation Leadership Initiative (YTILI) ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο Early Career Award της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχολογίας της Υγείας (EHPS). Είναι ο Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο EHPS.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Angelos_Kassianos

Twitter: @angkassianos

 

                                                                                                                                                                                           Angelos2

Ορέστης Κασινόπουλος, Ph.D., Μεταδιδακτορικός Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας

Ο Δρ. Ορέστης Κασινόπουλος είναι απόφοιτος του εργαστηρίου και απο το 2019 ερευνητικός συνεργάτης για το πρόγραμμα Stay-On-Track. Είναι εγγεγραμμένος κλινικός ψυχολόγος, εκπαιδευμένος σε εμπειρικά επικυρωμένες ψυχολογικές προσεγγίσεις όπως η Γνωσιοσυμπεριφορική θεραπεία και η Θεραπεία Αποδοχής και Αποδέσμευσης (ΘΑΔ).

Έχει σημαντική εμπειρία εργασίας με ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και χρόνιο πόνο στην αποκατάσταση και κλινικά περιβάλλοντα καθώς και στην κοινότητα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βασίζονται γύρω από τις ψηφιακές ψυχολογικές επεμβάσεις για χρόνιες παθήσεις, καθώς και την προσήλωση και την εμπλοκή των χρηστών. Για την διδακτορική του διατριβή ανέπτυξε και αξιολόγησε μια ψυχολογική παρέμβαση για τη διευκόλυνση της διαχείρισης του πόνου σε πάσχοντες από χρόνιο πόνο. Ο Δρ. Κασινόπουλος έχει συμμετάσχει ενεργά σε μια σειρά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Μπορείτε να τον βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Orestis

Μαρία Σταυρινάκη, Ph.D., Μεταδιδακτορικός Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας

Έχω αποφοιτήσει από το διδακτορικό πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κάτω από την εποπτεία της Δρος Μαρίας Καρεκλά. Έχω εκτεταμένη κλινική και ερευνητική σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα τα οποία σχετίζονται με την Ψυχολογία της Υγείας και την Κλινική Ψυχολογία. 

Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκα με την ανάπτυξη πρωτοκόλλων και την παροχή σύντομων παρεμβάσεων χρησιμοποιώντας την Γνωστικό-συμπεριφορική Θεραπείας τρίτου κύματος (π.χ. Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης) σε θέματα χρόνιων παθήσεων, και στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων όσο επίσης και την ηλεκτρονική υγεία (e-Health). Συγκεκριμένα, έχω δουλέψει με άτομα που παρουσίαζαν χρόνιο πόνο και αναπηρίες κάτω από το πρόγραμμα ΑΛΓΕΑ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (κάτω από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, ΙΠΕ) με άτομα με σπάνια γενετικά νοσήματα όπως τη Θαλασσαιμία και στην έρευνα «Ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν το άσθμα».  Έχω επίσης δουλέψει ως ερευνήτρια στο University College London του Ηνωμένου Βασιλείου στην έρευνα REMCare, η οποία στόχευε στην καλυτέρευση της φροντίδας των πασχόντων από άνοια. Σε αυτό μου τον ρόλο είχα την ευκαιρία να εμπλακώ σε πολυκεντρικό RCT trial διεθνούς φήμης κάτω από την εποπτεία του Prof. Martin Orrell και της Δρος. Βασιλικής Οργετά. Εργάστηκα επίσης στο νοσοκομείο Nelson Hospital του Sutton and Merton Primary Care Trust, South West London St. George’s Mental Health Trust με άτομα με κατάθλιψη και άγχος στα πλαίσια του Improving Access to Psychological Therapies (IAPT), που είναι βασισμένο στο Αγγλικό «Stepped Care Model of Care»). 

Στα πλαίσια διδακτικού έργου έχω εργαστεί ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διδάσκοντας προπτυχιακούς μαθητές του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιατρικής το μάθημα την Τοξικο-εξάρτησης. Έχω επίσης δουλέψει ως Συνέταιρος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, όπου δίδαξα προπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα της Ψυχολογίας της Υγείας. Επιπλέον έχω εμπειρία σε θέματα παρουσίασης, έρευνας και διδασκαλίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου δούλεψα ως Βοηθός Διδασκαλίας.

Η Διδακτορική μου διατριβή σχετιζόταν με τις τοξικό-εξαρτήσεις στην Κύπρο και έχει τίτλο “Εσωτερικές αντιδράσεις και εξάρτηση από ουσίες: Γνωστικοί παράγοντες αλλαγής”. Η διατριβή αυτή αποτελεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία για την εξατομικευμένη  αντιμετώπιση της Εξάρτησης Ουσιών στην Κύπρο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να εξακριβώσει τα ενεργά συστατικά θεραπειών ως επίσης και να παρέχει γοργού ρυθμού παρεμβάσεις τρίτου κύματος, οι οποίες να είναι οικονομικές και εξατομικευμένες για εξαρτημένα άτομα σε μορφή αυτό-βοήθειας κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ηλεκτρονική υγεία (e-Health). 

Τώρα έχω εργοδοτηθεί στη θέση Ειδικού Επιστήμονα μερικής απασχόλησης στο ερευνητικό πρόγραμμα του εργαστηρίου ACThealthy και συγκεκριμένα στο έργο «Guiding metastatic breast cancer women after diagnosis to meet unmet needs: An avatar based platform ». 

Μπορείτε να την βρείτε στην παρακάτων διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

   

Πηνελόπη Κωνσταντίνου, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας/Μεταπτυχιακή Συνεργάτης

Η Πηνελόπη Κωνσταντίνου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται ακόμα ως Μεταπτυχιακή Συνεργάτης στο Ερευνητικό έργο Stay-on-Track. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνέχισε την εκπαίδευση της με μεταπτυχιακό στη Μεθολογία Έρευνας στη Ψυχολογία (Psychological Research Methods) στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, απέκτησε σημαντικές εμπειρίες διεξαγωγής έρευνας και κλινικής εμπειρίας που σχετίζονται με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα (π.χ. χρόνιος πόνος, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κάπνισμα, χρόνιες παθήσεις).Τα πρωταρχικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο με παρεμβάσεις που βασίζονται σε προσεγγίσεις τρίτου κύματος, όπως η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης. Ορισμένες από τις ερευνητικές της εμπειρίες αυτή τη περίοδο στο εργαστήρι περιλαμβάνουν ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου, ανάλυση τους και σύγκριση με φορητές συσκευές καθώς και η διεξαγωγή μετα-αναλυτικών ερευνών στο τομέα της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ).

Μπορείτε να την βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

  Pinelopi photo
Δανάη Παπαγεωργίου, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Η Δανάη Παπαγεωργίου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο πρόγραμμα της κλινικής ψυχολογίας (Ph.D. Κλινική Ψυχολογία). Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας το 2010 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο για να αρχίσει τις σπουδές της. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc Psychology και μεταπτυχιακού MSc Developmental Psychology and Clinical Practice από το University College London (UCL). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της είχε την ευκαιρία να αποκτήσει κλινική εμπειρία με διάφορους πληθυσμούς (π.χ. αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, νευροαναπτυξιακές διαταραχές). Έκανε την πρακτική της στο Islington Child and Adolescent Mental Health Service (CAMHS) στο Whittington Hospital NHS Trust και εργάστηκε ως βοηθός ψυχολόγος στο Tavistock & Portman NHS Trust, καθώς και ως συντονίστρια ομάδων στο Student Minds για άτομα με διατροφικές διαταραχές. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να αποκτήσει διάφορες ερευνητικές εμπειρίες, όπως διεξαγωγή, μεταγραφή και βαθμολόγηση συνεντεύξεων συμμετεχόντων, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων και τη χρήση προηγμένων στατιστικών μεθόδων, όπως η Επιβεβαιωτική Ανάλυση Παράγοντων (CFA) και Δομικά Μοντέλα Εξισώσεων (SEM).

Το 2015 επέστρεψε στην Κύπρο όπου άρχισε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία (Ph.D. Clinical Psychology) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού είχε την ευκαιρία να δουλέψει ως ειδικευόμενη κλινική ψυχολόγος με φοιτητές, άτομα με χρόνιο πόνο, ασθενείς με καρκίνο και την ευρύτερη κοινότητα, ενώ παράλληλα έχει διδάξει προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εμπλακεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του εργαστηρίου ACTHealthy σε διαφορετικούς τομείς, όπως χρόνιο πόνο, κάπνισμα και διατροφικές διαταραχές. Ερευνητικά επικεντρώνεται στη βελτίωση της χρήσης θεραπείας έκθεσης στις ειδικές φοβιες μέσω νέων προσεγγίσεων και τεχνολογιών (Virtual Reality).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Danaephoto 
Μαριάννα Ζαχαρία, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Η Μαριάννα Ζαχαρία είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος στην Κύπρο (Αριθμός Εγγραφής: 371) και στην παρούσα φάση είναι Διδακτορική Φοιτήτρια της Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2009 αποφοίτησε από το Grammar School Λευκωσίας. Έλαβε βραβείο για τα αποτελέσματα της στα A-levels από το University of Southampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2012 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές με First Class Honours στον Κλάδο της Ψυχολογίας του University of Southampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε τριετές Μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην Κύπρο. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές ολοκλήρωσε την διατριβή της με τίτλο “Risk and Resilience Factors for Post-Traumatic Stress Disorder Symptoms in Cypriot Police Officers”. Βραβεύθηκε ως η καλύτερη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με βαθμό 4.0/4.0. Επίσης, έλαβε Ακαδημαϊκό βραβείο Αριστείας, για την υψηλότερη συγκεντρωτική βαθμολογία, στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος (MSc in Clinical Psychology), δούλεψε σαν ειδικευόμενη κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Έρευνας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Κ.Ε.Σ.Υ), στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), στο Κέντρο Ημέρας και Στέγη «Αγία Αικατερίνη», στο Σωματείο Σκαπανέας, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων Α.Μ.Ε.Α Συμπλέγματος Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου και σε ενδονοσοκομειακές δομές (Νοσοκομείο Αθαλάσσας). 

Στα πλαίσια της κλινικής άσκησης του Διδακτορικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Κύπρου παρείχε ατομική ψυχοθεραπεία σε ενήλικες και συμβουλευτική γονέων στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αγλαντζιάς. Από το 2018 μέχρι σήμερα, είναι η κλινική ψυχολόγος του Κέντρου Μαστού Κύπρου, στα πλαίσια της κλινικής άσκησης του Διδακτορικού Προγράμματος, υπό την εποπτεία της Δρ. Μαρίας Καρεκλά. Επίσης, αποτελεί μέλος της ερευνητικής ομάδας της Δρ. Μαρίας Καρεκλά στο εργαστήριο ACTHealthy. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις αγχώδεις διαταραχές, τις διαταραχές της διάθεσης, τις ψυχωσικές διαταραχές και την ψυχολογία της υγείας (χρόνιος πόνος, καρκίνος). Ερευνητικά, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μελέτη της σχέσης μεταξύ καρκίνου του μαστού και ψυχικών διαταραχών καθώς και η αποτελεσματικότητα ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Η τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα της σχετίζεται με την ανάπτυξη βραχείας διάρκειας παρεμβάσεων βασισμένες στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης που θα στοχεύουν συγκεκριμένα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. 

Η σημαντικότερη αξία που ακολουθεί στη ζωή της αντανακλάται στο ακόλουθο απόφθεγμα: «Η πλέον ισχυρή δύναμη στο σύμπαν μας δεν είναι η καταλυτική εξουσία, αλλά η αγάπη»"- Carl Rogers.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Mariannaphoto
Σπύρος Δημοσθένους, Διδακτορικός Φοιτητής Κλινικής Ψυχολογίας

Ο Σπύρος Δημοσθένους είναι διδακτορικός φοιτητής του προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απέκτησε το πτυχίο του στην ψυχολογία στο University of Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα μετέβηκε στην Οαυλία όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό του με τίτλο Clinical and Health Psychology. Εκεί έλαβε εκτενή εκπαίδευση στην έρευνα με EEG/ERP και βαθύτερη εκπαίδευση στην νευροψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Συγκεκριμένα, η διπλωματική του εργασία αφορούσε τη γνωστική δυσλειτουργία στο multisensory integration σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, σε μία έρευνα η οποία σύγκρινε υγιή πληθυσμό με ασθενείς τόσο σε νευρολογικό αλλά και σε συμπεριφοριστικό επίπεδο. Μέσω του πανεπιστημίου του είχε την ευκαιρία να δουλέψει στο εργαστήρι ψυχικής υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών όπου και σύλλεξε δεδομένα από διαγνωσμένους με σχιζοφρένεια ασθενείς για την έρευνα του, παρακολούθησε αξιολογήσεις ασθενών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και συμμετείχε στην συλλογή και ανάλυση δεδομένων για έρευνες που αφορούσαν το εργαστήρι. Μεταξύ άλλων, ως εθελοντής, απέκτησε εμπειρία με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τοξικοεξάρτησης στη θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη» και δούλεψε ως σχολικός συνεργάτης της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με μαθητές οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα συμπεριφοράς. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Spyros Demosthenous
 

Δάφνη Μορρόνι, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ψυχολογία (BSc) στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό (MSc) στις Σπουδές Ψυχικής Υγείας στο King's College London. Ως βοηθός ψυχολόγου κατά τη διάρκεια του MSc της, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας ομαδικής θεραπείας για φροντιστές με αϋπνία χρησιμοποιώντας την Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT). Μετά από αυτό, εργάστηκε για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Λονδίνο για τρία χρόνια. Εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμου σε νοσοκομειακό θάλαμο όπου στήριζε άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως ψύχωση. Επίσης, είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως βοηθός έρευνας στο Κέντρο Anna Freud, με επίκεντρο την κατάθλιψη των παιδιών και των ενηλίκων. Τέλος, ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στο University College London για Γνωστικό Συμπεριφορική Θεραπεία και για δυο χρόνια πρόσφερε θεραπεία σε ενήλικες με διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και δυσκολίες ύπνου.

Το 2017 άρχισε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία (Ph.D. Clinical Psychology) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού είχε τη ευκαιρία να δουλέψει ως ειδικευόμενη κλινική ψυχολόγος με φοιτητές, στην θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη» με έφηβους με προβλήματα τοξικοεξάρτησης και στο «Hope for Children» όπου έκανε ψυχοθεραπεία με παιδιά και συμβουλευτική γονέων. Παράλληλα, έχει διδάξει συμβουλευτική ψυχολογία σε προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εμπλακεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του εργαστηρίου ACTHealthy σε διαφορετικούς τομείς, όπως χρόνιο πόνο και διατροφικές διαταραχές. Ενδιαφέρεται κυρίως στο να εξετάσει πώς μπορεί να εφαρμοστεί  η θεραπεία ACT στους ασυνόδευτους ανηλίκους για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Parispic
 Άρτεμις Θεοφάνους, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Σχολικής Ψυχολογίας
 

Έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όσον αφορά την πτυχιακή της εργασία, έχει ασχοληθεί με την μελέτη των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών, ως προβλεπτικός δείκτης για τον Σχολικό Εκφοβισμό. Δείγμα αποτελούσαν έφηβοι από διάφορα σχολεία της Κύπρου. Είναι τελειόφοιτη στο Εφαρμοσμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας. Υπό την εποπτεία της Δρ. Καρεκλά ασχολείται ερευνητικά, με το διαδικτυακό πρόγραμμα παρέμβασης, για διακοπή του καπνίσματος, Flexiquit.com, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Acthealthy Lab, για έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Το πρόγραμμα βασίζεται στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) και περιλαμβάνει μετρήσεις και ασκήσεις, βασισμένες στις διαδικασίες του εξαγωνικού μοντέλου. Η Άρτεμις έχει λάβει υποτροφία από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για την εκπόνηση έρευνας για το εν λόγω πρόγραμμα.  

Η Άρτεμις ως Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δουλεύει με παιδιά, έφηβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, αξιολογώντας και παρεμβαίνοντας σε ένα εύρος αναγκών που εγείρονται, όσον αφορά το παιδί και τα υποσυστήματα του: Mαθησιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές. Επιπρόσθετα, έχει συνδιοργανώσει και εφαρμόσει εργαστήρια της ΘΑΔ για παιδιά. θα ήθελε να συνεχίσει να λαμβάνει εκπαίδευση στην ΘΑΔ και να εφαρμόζει την πολύπλευρη χροιά της, στην θεραπεία.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

   Artemisphoto
 Δέσποινα Ιωσήφ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Σχολικής Ψυχολογίας
 
Έχει αποφοιτήσει από το προπτυχιακό πρόγραμμα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2017. Στα πλαίσια της πτυχιακής της έρευνας, μελέτησε πως τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά προβλέπουν τον σχολικό εκφοβισμό, αφού θέματα όπως αυτά, αλλά και γενικότερα άλλα που άγονται στο πλαίσιο του σχολείου την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ερευνητικό της ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο εκεί. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια της διατριβής της, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, επιθυμούσε να ασχοληθεί και με ένα πιο κλινικό θέμα που ενδεχομένως να ταλανίζει έφηβους και νεαρούς ενήλικες, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές. Κατά συνέπεια ανέλαβε ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), το οποίο είναι βασισμένο στην θεωρία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT). Το πρόγραμμα, έχει κύριο στόχο να βοηθήσει νεαρούς ενήλικες, έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν και να αναγνωρίζουν κάποιες ανησυχίες και σκέψεις που ενδεχομένως να βιώνουν γύρω από την εικόνα του σώματος τους, και την ίδια στιγμή στοχεύει, να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά με τις δικές τους αξίες και ιδανικά. 
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
  Δέσποινα

Πολυξένη Μιχαήλ Βαργιαμίδου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας

Η Πολυξένη Μιχαήλ Βαργιαμίδου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία και εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στη Γενική Χειρουργική κλινική. Μεγάλο μέρος των ασθενών με τους οποίους ασχολείται στην εργασία της αποτελούν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή στα πλαίσια της θεραπείας τους για τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον ασχολείται με την  αποκατάσταση γυναικών που παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα μετά από χειρουργεία μαστεκτομής. Διαθέτει 20ετή εργασιακή πείρα, και τα τελευταία 7 χρόνια εργάζεται κυρίως με καρκινοπαθείς.

 Επι του παρόντος ενδιαφέρεται να μελετήσει κατά πόσον οι ασθενείς με χρόνιο πόνο μετά από μαστεκτομή, διαφέρουν στο βαθμό αποδοχής του πόνου τους και κατά πόσον αυτές οι διαφορές επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας της ζωής τους. Επιπλέον ενδιαφέρεται να συνδυάσει τις γνώσεις από την επιστήμη της ψυχολογίας και την επιστήμη της φυσιοθεραπείας και να μελετήσει πως το στάδιο αποδοχής του πόνου και η διάθεση εμπλοκής σε  δραστηριότητες επηρεάζει τη   λειτουργική ικανότητα του ασθενή όσον αφορά τη χρήση του επηρεασμένου από τη μαστεκτομή χεριού, μελετώντας τις διαφορές ανάμεσα σε ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς και πραγματικές μετρήσεις εύρους τροχιάς του ώμου.

Φιλοδοξία της είναι να μπορέσει να προσφέρει βελτιωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στις γυναίκες που απευθύνονται για αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή.

 Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Polinaphoto
 
 


Εξωτερικοί Συνεργάτες


 

Χριστιάνα Καρασιαλή

Η Χριστιάνα Καρασιαλή έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Surrey και έχει επίσης μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας από το University College London (UCL).

Ως μέρος της διατριβής της, μελέτησε ένα πιο κλινικό θέμα με επίκεντρο τους εφήβους και τη χρήση κάνναβης, καθώς οι τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δει μια «ομαλοποίηση» σε σχέση με την χρήση ναρκωτικών. Κατά συνέπεια, διεξήγαγε μια ποιοτική μελέτη που εξέταζε τι σκέφτονται οι έφηβοι σχετικά με τη χρήση κάνναβης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης κάνναβης και πώς επηρεάζει την ταυτότητά τους. 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν περαιτέρω την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, το κάπνισμα, τις χρόνιες παθήσεις και τις επιδράσεις διαφόρων τύπων κοινωνικών παραγόντων (δηλαδή μοναξιά, απομόνωση) στην υγεία. Έχει σημαντική εμπειρία στην ποιοτική έρευνα καθώς και στη διεξαγωγή μετα-αναλύσεων και συστηματικών ανασκοπήσεων. Συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης στα προγράμματα Stay On Track και COVID-19 IMPACT ενώ δουλεύει παράλληλα κλινικά στον τομέα των χρόνιων παθήσεων σε θέματα αποκατάσταση.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

  Christiana

Μαρία Αντωνιάδη

Η Μαρία Αντωνιάδη έχει αποφοιτήσει αποκτώντας  το πτυχίο της Ψυχολογίας και  το πρώτο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes.

Η Μαρία σήμερα παρακολουθεί μαθήματα για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική ψυχολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ψυχολογικής Εταιρείας (CYPSA) για φοιτητές. Είναι σύμβουλος στο Πρόγραμμα Προσανατολισμού Νέων Mentor για ένα 8χρονο παιδί.

Το θέμα της διατριβής θα περιλαμβάνει θέματα, όπως το στρες, το άγχος και η αυτοεκτίμηση μπορούν να επηρεάσουν την πανεπιστημιακή απόδοση. Εκτός από τη συμμετοχή της στην τρέχουσα έρευνα, αυτή τη στιγμή αποκτά περισσότερη εμπειρία στην έρευνα συμμετέχοντας σε άλλες έρευνες όπως το Stay on TrackCOVID-19 IMPACT και PRICE. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

  Maria A
 

 
Alumnis Εργαστηρίου



Βασίλης Σ. Βασιλείου, Ph.D., Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας

Ο Βασίλης Σ. Βασιλείου, Ph.D. είναι Κλινικός Ψυχολόγος (#418) με εξειδίκευση σε θέματα προσαρμογής σε χρόνιες ασθένειες. O Δρ. Βασιλείου προσφέρει ψυχολογικές υπηρεσίες σε άτομα, οικογένειες και οργανισμούς. Επίσης, συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Ερευνητής στο εργαστήριο ACTHealthy: Κλινικής Ψυχολογίας και συμπεριφορικής Ιατρικής.

Τα ενδιαφέροντα του εστιάζονται στην:

(α) ανάπτυξη καινοτόμων παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας ατόμων ή ομάδων με προβλήματα προσαρμογής (π.χ., άγχος, κατάθλιψη, διαπροσωπικές δυσκολίες, συζυγικές ανησυχίες, συμπεριφορές εξάρτησης, κλπ.) και θέματα υγείας και ασθένειας (π.χ., διακοπή καπνίσματος, διαχείριση χρόνιας ασθένειας, χρόνιο πόνο, κλπ.),

(β) εφαρμογή εμπειρικώς τεκμηριωμένων προληπτικών και παρεμβατικών προγραμμάτων χρησιμοποιώντας νεότερες συμπεριφορικές παρεμβάσεις, όπως η Γνωστικο-Συμπεριφορική θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (mindfulness) και η Θεραπεία Αποδοχής & Δέσμευσης.

(γ) μελέτη των ψυχολογικών παραγόντων που ευθύνονται για τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την αναγνώριση των μεταβλητών κινδύνου που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ασθενειών ή διατηρούν την ανικανότητα.

Ο Δρ. Βασιλείου έχει διεξάγει αρκετά ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα νέων ψυχολογικών παρεμβάσεων στον χώρο της ψυχικής υγείας και χρόνιας ασθένειας. Έχει συμμετάσχει  σε αρκετά τοπικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια με πάνω από 50 παρουσιάσεις σε συμπόσια/πάνελς και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, έντυπα υγείας και οδηγούς επαγγελματιών υγείας. Είναι πρόεδρος του τοπικού φορέα του «Ελλάδα- Κύπρος» του Διεθνούς Οργανισμού Association of Contextual and Behavioral Science (ACBS), και μέλος του Παγκύπριου Ψυχολογικού Συνδέσμου. Τέλος, έχει εμπλακεί σε πρωτοβουλίες όπως το έργο «ΑΛΓΕΑ» (http://ucyweb.ucy.ac.cy/algea/el/#) που στοχεύουν στην βελτίωση ασθενών με χρόνιες ασθένειες. Ο Δρ. Βασιλείου αγαπά το πιάνο, τα ταξίδια και αναζητά νέες εμπειρίες. Μπορείτε να τον βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  cv profile picture 01