Συντονίστρια Σταυρούλα Κωνσταντίνου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινών Σπουδών
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
     
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Άνδρια Ανδρέου Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
     
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Christian Høgel
Καθηγητής Κλασικών και Βυζαντινών Σπουδών
Τμήμα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας
     
Ακαδημαϊκή Σύμβουλος Ingela Nilsson Καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών
Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα 

 

 

 


 

Picture 4 

Η Σταυρούλα Κωνσταντίνου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) και μέλος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Έχει εκπονήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (1992-1996), στο Free University of Berlin (1997-1999, 2000-2003), και στο University of Cambridge (1999-2000). Μεταξύ των ετών 2010-11 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Είναι επίσης συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος Γαλακτοφόροι Μαστοί: Μητρότητα και Θηλασμός από τους Ελληνιστικούς στους Πρώιμους Βυζαντινούς Χρόνους, 4ος αι. π.Χ.- 7ος αι. μ.Χ. (χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας). Η έρευνά της περιστρέφεται γύρω από την εξέταση Βυζαντινών αφηγήσεων (κυρίως αγιολογικών και ερωτικών), το φύλο, την τελετουργία, ζητήματα ποιητικής και θεατρικότητας και τα συναισθήματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάσταση του φύλου, δημοσιευμένες μελέτες της διερευνούν τις ακόλουθες πτυχές: συναισθήματα με βάση το φύλο, γυναικεία και ανδρική αγιότητα, Βυζαντινή ιδεολογία σχετικά με τις γυναίκες, λογοτεχνικά πορτραίτα γυναικών, και το ανθρώπινο σώμα.

 

 Picture 1

Η Άνδρια Ανδρέου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έλαβε το Πτυχίο της (Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές), καθώς και το Μεταπτυχιακό της (Βυζαντινές Σπουδές) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (MPhil) στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό. Στο παρόν στάδιο ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Cyprus Institute of Marketing. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο The Holy DoubleIdentityDesire and Holiness in Byzantine Passions and Lives of Couples αντλεί ιδέες από το χώρο της ψυχανάλυσης, της επιτέλεσης και των σπουδών φύλου για να εξερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ ταυτότητας, επιθυμίας και αγιότητας στους Βίους και τα Μαρτύρια ζευγών αγίων. Έχει διδάξει θέματα σχετικά με τη Βυζαντινή λογοτεχνία ως Ειδική Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει επίσης εργαστεί ως Ειδική Επιστήμονας στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, διδάσκοντας Νεοελληνική και Παγκόσμια Λογοτεχνία. Έχει υπάρξει υπότροφος του Cyprus Institute of Marketing (2018-2020), του Πανεπιστημίου Κύπρου (2015-2016) και της Haute École en Sciences Sociales (2010). Η έρευνά της εστιάζεται στο κοινωνικό φύλο, στην επιτέλεση, στο σώμα, στην ιδέα του θανάτου, στην επιθυμία, στα όνειρα και στα συναισθήματα στη Βυζαντινή λογοτεχνία.

 

 Picture 2

Ο Christian Høgel είναι Καθηγητής Κλασικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Εκπόνησε το Μεταπτυχιακό του στις Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1992) και το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν (2000). Είναι, επιπλέον, συνυπεύθυνος του οκτάχρονου ερευνητικού προγράμματος Retracing Connections (χρηματοδοτείται από το Swedish Riksbankens Jubileumsfond), το οποίο εκπονείται από τα πανεπιστήμια της Νότιας Δανίας και της Ουψάλα. Ο Høgel είναι και ο συνδιευθυντής του Κέντρου Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας (ενός δεκάχρονου ερευνητικού προγράμματος υπό την αιγίδα του Δανέζικου Ιδρύματος Έρευνας). Έχει συγγράψει πλειάδα άρθρων και βιβλίων, τα οποία άπτονται μεταξύ άλλων της Βυζαντινής αγιολογίας και ιστοριογραφίας, και εστιάζονται κυρίως σε οπτικές της μετάφρασης και διασκευής, στη σχέση μεταξύ της Βυζαντινής θεολογίας και του Κορανιού, όπως επίσης και στις έννοιες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μυθοπλασίας.

 

 Picture 3

Η Ingela Nilsson είναι Καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών, με ειδικότητα στο Βυζαντινό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα από το 2011, καθώς και Διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Έρευνας στην Κωνσταντινούπολη (2019-2021). Έχει κάνει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Γκετεμπόργκ (BA, PhD), όπουδιετέλεσε και Μεταδιδακτορική Επιστήμονας. Εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Έχει λάβει πλειάδα υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (1996-1997, 2000), το Πανεπιστήμιο του Γκετεμπόργκ (1999), το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (2002-2003, 2003-2004), το Σουηδικό Κολλέγιογια Έρευνας (2006-2010), την École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι (2008-2009, 2017), και την Αυστριακή Ακαδημία των Επιστημών στη Βιέννη (2014, 2017). Είναι η Πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (AIEB) και η εκδότρια της επιστημονικής σειράς Studia Byzantina Upsaliensia (2010-)καθώς και του επιστημονικού περιοδικού Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Byzantine and Modern Greek Studies (Birmingham) (2020-22). Η έρευνά της επικεντρώνεται σε ζητήματα λογοτεχνικού είδους, ποιητικής, αφηγηματικής τεχνικής και δομής, στην ιδέα του χωροχρόνου, της μίμησης και της μεταμόρφωσης στη Βυζαντινή λογοτεχνία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα, καθώς και στη σάτιρα, στην ιστοριογραφία και στις καταβάσεις.