Η πολιτική της Αυστραλίας και της Κύπρου
 
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξαν τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και το ευρύτερο κοινό για την εκδήλωση με θέμα, Οι κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη. Η κυβερνητική πολιτική της Αυστραλίας και της Κύπρου που οργάνωσε το Γραφείο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας, στις 13 Φεβρουαρίου 2008 στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, κ. Garth Hunt, ανέλυσε την περιβαλλοντική κατάσταση της Αυστραλίας με συγκεκριμένες αναφορές σε περιοχές που έχουν πληγεί είτε από λειψυδρία ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα με άμεσες συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες, τον τουρισμό και την εμπορική δραστηριότητα της χώρας. Η ανάληψη της νέας κυβέρνησης της Αυστραλίας από τον Kevin Rudd, έφερε καταιγιστικές αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας με τη συμπερίληψή της, μεταξύ άλλων δράσεων, στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Το Πρωτόκολλο προέκυψε από τη Σύμβαση για τις κλιματικές αλλαγές που υπογράφηκε στη Διάσκεψη του Ρίο από το σύνολο σχεδόν των κρατών με στόχο τη σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στο κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ελπίδα μας είναι, δήλωσε κλείνοντας ο κ. Hunt, ότι οι κοινές προσπάθειες των κρατών που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα είναι επιτυχείς, διότι το κόστος της απραξίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης.
 
O Καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, μίλησε για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της πλανητικής θέρμανσης και τις προβλέψεις των μοντέλων για την Κύπρο, που μιλούν για ξηρότερο κλίμα και ερημοποίηση της περιοχής της Μεσογείου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπαναστασίου στην εξασφάλιση των απαραιτήτων συμβατικών -πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο και πυρηνική ενέργεια- και ανανεώσιμων, πηγών ενέργειας –υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, από βιομάζα, κ.ά.- για τη διασφάλιση του βιοτικού μας επιπέδου.
 
Τέλος, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατά τη δική του παρουσίαση ανέλυσε τις σοβαρότατες για την Κύπρο επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης της βροχόπτωσης, μεταξύ των οποίων είναι η δυσκολία εξεύρεσης καλής ποιότητας πόσιμου νερού και η αύξηση της ποικιλίας των μικροβίων και των εντόμων στην περιοχή. Ιδιαίτερα φαίνεται πως θα πληγεί από τα φαινόμενα αυτά ο τουρισμός της χώρας. Ο κ. Θεοπέμπτου ολοκλήρωσε την εισήγησή του αναφέροντας τα μέτρα αντιμετώπισης των πολύ δυσάρεστων επιπτώσεων στο βιοτικό μας επίπεδο αλλά και την οικονομία της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση των ρύπων, η ανάπτυξη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, η ανάπτυξη σύγχρονων μέσων μαζικής μεταφοράς, η εκτενής χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κ.ά.
 
Συντονιστής του προεδρείου ήταν ο Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής, Πρόεδρος τους Τμήματος Νομικής, και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε της εκδήλωσης προσφέρθηκε κρασί από την Αυστραλία από την χορηγό εταιρία της εκδήλωσης, Pikes Wines.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Γραφείου Αποφοίτων στη διεύθυνση: www.ucy.ac.cy/alumni