Λευκωσία, 1 Φεβρουαρίου 2008
 
Βιβλίο με τίτλο Συμμετοχική δημοκρατία και επιστημονικός λόγος: η πρόκληση για την ευρωπαϊκή Κύπρο, το οποίο πραγματεύεται την υιοθέτηση και την αξιοποίηση του επιστημονικού λόγου και της εμπειρογνωμοσύνης για τη χάραξη ευρύτερης πολιτικής, όπως άλλωστε επιτάσσει και η σύγχρονη διεθνής πρακτική, εξέδωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Το βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Κώστας Μελακοπίδης, καταγράφει τα συμπεράσματα και τα άρθρα των συμμετεχόντων σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.
 
Κύριος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο διεθνώς καταξιωμένος συνταγματολόγος Καθηγητής κύριος Δημήτριος Θ. Τσάτσος, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Παντείου και Hagen, Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επίτιμος Καθηγητής του Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Düsseldorf, και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στην Αθήνα.
 
Ο σκοπός του προγράμματος, το οποίο παρουσιάζεται στο βιβλίο είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών, των πολιτικών και των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, με θέμα τη σύνδεση της εμπειρογνωμοσύνης με τους δημοκρατικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης των πολιτικών πρακτικών. Από το συνέδριο προέκυψε και περιλαμβάνεται στην εν λόγω έκδοση, μία Λευκή Βίβλος η οποία προγραμματίζει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, που θα αποτελείται από μέλη του Κοινοβουλίου, ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς. Η ομάδα εργασίας πρόκειται να προτείνει το πλαίσιο των γενικών αρχών και των δράσεων που απαιτούνται για την ενσωμάτωση της εμπειρογνωμοσύνης στη διαδικασία διαμόρφωσης των πολιτικών πρακτικών με βάση τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.
 
Τα συμπεράσματα του βιβλίου προήλθαν από τρία εξειδικευμένα προεδρεία, τα οποία αφορούσαν στην ευρωπαϊκή πρόκληση και την κυπριακή πραγματικότητα, καθώς και στην ευθύνη των ακαδημαϊκών και των πολιτικών, όσον αφορά στη συμμετοχική δημοκρατία και τον επιστημονικό λόγο. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και μια ανοικτή συζήτηση κατά την οποίαν παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα των τριών προεδρείων.
Σε κάθε προεδρείο συμμετείχαν ομιλητές από τον ευρωπαϊκό και τον κυπριακό ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ως ειδικοί προσκεκλημένοι μίλησαν οι Καθηγητές Ιωάννης Μεταξάς και Χαρίδημος Τσούκας.
 
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (UNICA).
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από την Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ή από τον Τομέα Προώθησης και Προβολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (τηλ. 22 894304).