Δευτέρα 06.04.2020
 
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ: ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Πολλές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα ανησυχούν πως ο νέος κορονοϊός (SARS-CoV-2) μπορεί να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία τους εάν νοσήσουν. Σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρία Νόσου Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών (International Parkinson and Movement Disorders Society), αυτή τη στιγμή η σχέση μεταξύ της νόσησης από τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και της νόσου του Parkinson ή άλλων διαταραχών της κινητικότητας παραμένει άγνωστη (Μεταφερθείτε ΕΔΩ τον σύνδεσμο). Βέβαια η κατανόησή μας για το νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) εξακολουθεί να εξελίσσεται και ότι τα προσεχή δεδομένα ενδέχεται να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους αυτής της ίωσης για την κοινότητα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και άλλες Κινητικές Διαταραχές. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία των μέτρων περιορισμού για όλους τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που στοχεύουν στη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορονοϊού (SARS-CoV-2) στον πληθυσμό και στον μετριασμό του κινδύνου για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διάγνωση της νόσου Παρκινσον ή άλλων Κινητικών Διαταραχών σας κάνει πιο ευάλωτους στη νόσηση από τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2), καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών, αν δε συντρέχουν άλλες αιτίες, είναι φυσιολογικό. Βέβαια, η καλύτερη συμβουλή για όσους έχουν νόσο Πάρκινσον ή άλλες Κινητικές Διαταραχές είναι η πρόληψη και συνιστούμε να ακολουθήσετε τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποφύγετε την έκθεση στον κορονοϊό.

 

Εκτός από τις βασικές συστάσεις προς το κοινό, συνιστούμε ιδιαίτερα στην κοινότητα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον τα παρακάτω: 

  • Η λήψη των φαρμάκων κατά της ν. Πάρκινσον κατά τη διάρκεια της επιδημίας μπορεί να συνεχιστεί κανονικά χωρίς αλλαγές αν δεν προηγηθεί επικοινωνία με τον ιατρό.
  • Συστήνεται η έγκαιρη προμήθεια του συνόλου των χορηγούμενων αντιπαρκινσονικών φαρμάκων καθώς μια απότομη διακοπή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κλινική επιδείνωση και πιθανώς πτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη νοσηλείας, γεγονός που θα πρέπει να αποφευγεται ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.
  • Σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοιό συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό και τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε. Τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται (αντιπυρετικά, παρακεταμόλη) είναι συμβατά με τη νόσο Πάρκινσον και δεν υπάρχουν ενδείξεις οτι μπορεί να την επιδεινώσουν.
  • Εϊναι καλό να αποφευγεται η λήψη φαρμάκων με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού παρά μόνο εαν υπάρχει σύσταση από τον προσωπικό σας ιατρό.
  • Μένουμε σπίτι αλλά δεν εγκαταλείπουμε σημαντικές θεραπευτικές πρακτικές που αφορούν στη νόσο του Πάρκινσον όπως οι παρακάτω:
    • Η καλή διάθεση με δημιουργία και εφαρμογή προγράμματος ημέρας (κάθε ημέρα!) που να περιλαμβάνει τακτικό ωράριο ύπνου, καθορισμένες ώρες γευμάτων και λήψης φαρμάκων (κυρίως των φαρμάκων για τη νόσο Πάρκινσον), φυσική και πνευματική άσκηση, κίνηση, κοινωνικοποίηση (ακόμα και μέσω του διαδικτύου), μουσική, εργασία (όπου απαιτείται).
    • Η εξασφάλιση καλής κινητικότητας. Εντούτοις με τις νέες συνθήκες ο χρόνος κίνησης εντός της οικίας έχει αυξηθεί. Συνήσταται για τους ασθενείς με νόσο Παρκινσον, ειδικά όσοι πάσχουν από αστάθεια με ή χωρίς πτώσεις, η κίνηση να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Πιθανώς απομακρύνετε έπιπλα και ογκώδη αντικείμενα που στενέυουν τους χώρους του σπιτιού για να εξασφαλιστεί καλύτερα η απρόσκοπτη κίνηση εντός αυτού.
    • Η καλή φυσική κατάσταση με συνέχιση του προγράμματος φυσικής εξάσκησης προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες. Αν έχετε αμφιβολία ρωτήστε τον φυσιοθεραπευτή ή και τον νευρολόγο σας για περαιτέρω πληροφορίες.
    • Ο καλός ύπνος, με διατήρηση σταθερού ωραρίου και κυρίως με αποφυγή πολύωρων ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας
    • Η καλή και ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη πιθανώς στη μειωμένη φυσική άσκηση (όπου αυτό αναπόφευκτα θα συμβεί).
 
 
Κατευθυντήριες Οδηγίες για Ιατρούς: Νόσος Πάρκινσον και Covid-2019
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.