UNESCO UCYlogo gr 

1) Ερευνητικό Έργο CODE-IWP: Commitment to Democracy Through Increasing Women's Participation

Τίτλος Ερευνητικού Έργου: Commitment to Democracy Through Increasing Women's Participation

Διάρκεια: 1,5 χρόνος, Ιανουάριος 2015 - Ιούνιος 2016

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europe for Citizens

Ιστοσελίδα Έργου: www.womensparticipation.com/el/   

Σύντομη Περιγραφή Έργου: Απώτερος στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η ενθάρρυνσή τους να συμμετέχουν ενεργά στα πολιτικά τεκταινόμενα του τόπου και της Ευρώπης γενικότερα μέσω της κατανόησης Ευρωπαϊκών πολιτικών, πρακτικών και διαδικασιών αλλά και της προώθησης ευκαιριών για εμπλοκή και εθελοντισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο επιδιώκει να φέρει κοντά εκπροσώπους των ΜΜΕ, νεολαία, πολιτικούς και ερευνητές για ανάλυση των παραγόντων εκείνων που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών σε χάραξη Ευρωπαϊκής πολιτικής και πρακτικών αλλά και για σχεδιασμό κατάλληλων στρατηγικών για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στις τοπικές και Ευρωπαϊκές εκλογές και στα σώματα λήψης αποφάσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος θα προσφερθούν διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια για προώθηση της ισότητας των φύλων και της ίσης συμμετοχής στην πολιτική ζωή. Παράλληλα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση του λόγου και της παρουσίας της γυναίκας στην πολιτική, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δημιουργηθεί στα πλαίσια του έργου, ώστε να καταστεί χώρος συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, ενδυνάμωσης και συμβουλευτικής στήριξης γυναικών από χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Δίκτυο συνεργασίας: Το έργο συντονίζει η Έδρα UNESCO για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων με επιστημονική υπεύθυνη τη διευθύντρια της Έδρας, καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, και συμμετοχή Πανεπιστημίων - εταίρων από χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα συμμετέχουν ως εταίροι τα ακόλουθα Πανεπιστήμια: University of Porto, Πορτογαλία (Professor Helena Araújo), University of Oulu, Φιλανδία (Dr Mervi Heikkinen), Riga Teacher Training and Educational Management Academy, Λετονία (Professor Sandra Rone) και Lithuanian University of Educational Sciences, Λιθουανία (Professor Irena Zaleskienė).

 

2) Ερευνητικό Έργο "Το προφίλ των γυναικών πολιτικών στην τηλεόραση της Κύπρου. Μια ανάλυση με βάση το φύλο"

Τίτλος ερευνητικού έργου: Το προφίλ των γυναικών πολιτικών στην τηλεόραση της Κύπρου: Μια ανάλυση με βάση το φύλο.

Διάρκεια: 3 χρόνια, Οκτώβριος 2011 - Δεκέμβριος 2014

Χρηματοδότηση: Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (Δέσμη Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 2009-2010 – ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΚΟΙΝΩ/0609(ΒΕ))

Σύντομη περιγραφή έργου: Το έργο σκοπό έχει να περιγράψει το προφίλ των Κυπρίων γυναικών πολιτικών, όπως αυτό προβάλλεται μέσα από την κυπριακή τηλεόραση και συγκεκριμένα α) να διερευνήσει σε βάθος το προφίλ των γυναικών-πολιτικών στην τηλεόραση της Κύπρου (περίοδος ενός χρόνου) εξετάζοντας τις παραμέτρους που αφορούν σε ποσοτική και ποιοτική παρουσία, θεματολογία προσκλήσεων, λόγος και στερεοτυπική προβολή, β) να σκιαγραφήσει το προφίλ σε σχέση με τον αντίστοιχο τρόπο προβολής και τον λόγο των αντρών πολιτικών, γ) να αναλύσει το προφίλ με ημιδομημένες συνεντεύξεις με τους κομματικούς αρχηγούς, δείγμα βουλευτών (ανδρών και γυναικών), ιδιοκτήτες – διευθυντές των παγκύπριων τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιογράφους, δ) να συμβάλει με τη διάχυση των αποτελεσμάτων του στη συνειδητοποίηση του ρόλου των ΜΜΕ στην προώθηση της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων τόσο από τους πολιτικούς, όσο κι από τους αρμόδιους φορείς των ΜΜΕ και το ευρύτερο κοινό, ενδυναμώνοντας τη φωνή των Κυπρίων γυναικών πολιτικών παράλληλα και σε συνεργασία με τη φωνή των ανδρών πολιτικών. Η μεθοδολογία ποικίλει στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης του έργου: Καταγραφή με Κλείδα Παρατήρησης/καταγραφής τηλεοπτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων (Pantti, 2007, Koutselini & Agathangelou, 2006), Ανάλυση περιεχομένου, Ανάλυση λόγου και σημειωτική ανάλυση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων για την εξέταση του τρόπου προβολής και του λόγου των γυναικών πολιτικών σε δείγμα εκπομπών και δελτίων ειδήσεων και τη σύγκρισή του με τον αντίστοιχο τρόπο προβολής και λόγου των ανδρών-πολιτικών. Την ανάλυση περιεχομένου, που βασίζεται περισσότερο σε ποσοτικά στοιχεία, συμπληρώνει η ανάλυση λόγου και η σημειωτική ανάλυση. Στόχος του διεπιστημονικού αυτού μοντέλου είναι να δείξει πώς οι διάφοροι σημειωτικοί τρόποι (οπτικά και γλωσσικά μέσα) συντείνουν στην προώθηση στερεοτύπων στον τρόπο παρουσίασης των γυναικών και ανδρών πολιτικών. Η ανάλυση λόγου θα δώσει μια εις βάθος κατανόηση του λόγου. Στοιχεία ανάλυσης των πρωτογενών δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν στις ημιδομημένες συνεντεύξεις των ατόμων από τον χώρο της ενημέρωσης και της πολιτικής. Η σημαντικότητα και αναγκαιότητα του έργου προκύπτει αφενός από την ανάγκη για ενδυνάμωση της πρακτικής που ακολουθούν τα ΜΜΕ στην Κύπρο - ενός από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς κοινωνικοποίησης - σχετικά με την προβολή των γυναικών πολιτικών, ώστε να ανταποκριθούν αφενός στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 2006) και της UNESCO (2008) και αφετέρου στην ανάγκη για την προώθηση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική ζωή του τόπου (Κυπριακή Δημοκρατία, 2007).

Δίκτυο συνεργασίας: Το έργο συντονίζει η Έδρα UNESCO για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων και το Κέντρο Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστημονική υπεύθυνη τη διευθύντρια της Έδρας και του Κέντρου, καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη. Το δίκτυο συνεργασίας του έργου συμπληρώνουν τρεις συνεργαζόμενοι φορείς: η Αρχή Ραδιο Τηλεόρασης, η Ένωση Συντακτών Κύπρου και το Κέντρο Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας.

Αποτελέσματα Έργου: Για την πλήρη αναφορά των αποτελεσμάτων του έργου, πατήστε εδώ

 

3) Ερευνητικό Έργο VICTIMS: VIctimizing Children Through Injuring MotherS

Τίτλος ερευνητικού έργου: "An indirect harmful effect of violence: Victimizing the Child and Re-victimizing the Woman-Mother Through her Child's Exposure to violence Against Herself". Sensitizing and creating awareness through research-product material, both transnational and differential according to the partner-context

Διάρκεια: 2 χρόνια, Δεκέμβριος 2009 - Δεκέμβριος 2011

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DAPHNE III (action grants 2007-2013)

Ιστοσελίδα Έργου: http://www.ucy.ac.cy/victims/el/ 

Σύντομη περιγραφή έργου: Το έργο έχει διπλό σκοπό: Αρχικά να εξετάσει την έμμεση επιζήμια επίδραση της βίας κατά των μητέρων στα παιδιά τους, όταν αυτά γίνονται μάρτυρες βίας στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς και να διερευνήσει το βαθμό συνειδητοποίησης της επίδρασης αυτής εκ μέρους των μητέρων. Δεύτερον, να προσεγγίσει το πρόβλημα της έλλειψης ερευνητικών δεδομένων και ευαισθητοποίησης όλων των φορέων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των παιδιών πάνω στο θέμα αυτό. Ο σκοπός αυτός θα πραγματωθεί μέσω: α) συλλογής δεδομένων σχετικά με τη συνειδητοποίηση εκ μέρους των μητέρων της έμμεσης επιζήμιας επίδρασης της βίας στα παιδιά τους όταν γίνονται μάρτυρες, β) διερεύνησης της πιθανής έμμεσης επιβλαβούς επίδρασης στα παιδιά και σύγκρισης των αντιλήψεων και της αυτοεικόνας τους με παιδιά που δεν εκτίθενται στη βία ενάντια στη μητέρα, γ) παραγωγής κατευθυντήριων γραμμών βασισμένων στην έρευνα για την ανάπτυξη πληροφοριακού, συμβουλετικού και εκπαιδευτικού υλικού, δ) ηλεκτρονικής μέσω ιστοσελίδας επικοινωνίας και συμβουλευτικής παροχής και ε) πολυεπίπεδης διάχυσης των αποτελεσμάτων. Το έργο είναι πρωτότυπο όσον αφορά στο περιεχόμενο και τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματά του μπορούν να συμβάλουν στις τρέχουσες περιοχές πολιτικής προτεραιότητας της ΕΕ σχετικά με την έμμεση επιζήμια επίδραση της βίας στα παιδιά.

Δίκτυο συνεργασίας: Η αίτηση για το συγκεκριμένο έργο υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Έδρα UNESCO για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων. Συντονίστρια του έγου και επιστημονική υπεύθυνη είναι η διευθύντρια της Έδρας, Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, Τμήμα Επιστημών. Το δίκτυο συνεργασίας του έργου συμπληρώνουν τρεις εταίροι της Έδρας (Università di Roma Tre, Ιταλία – Υπεύθυνη: Καθ. Sandra Chistolini, University of Presov, Σλοβακία – Υπεύθυνη: Καθ. Iveta Kovalcikova και University of Oradea, Ρουμανία – Υπεύθυνη: Καθ. Secui Monica) και δεκαπέντε συνεργαζόμενοι φορείς - εταίροι (Κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί Οργανισμοί) στις συμμετέχουσες χώρες.

Αποτελέσματα Έργου: Για την πλήρη αναφορά των αποτελεσμάτων του έργου, πατήστε εδώ.

 

4) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΓΥΜΕ - Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣΤΩΝ ΝΕΩΝ. ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΙΠΕ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Gender representations in Cyprus TV and the necessity for their deconstruction (submitted for publication)

Gender representations in Cyprus TV and students´ perceptions (submitted for publication)

Παρουσίαση προγράμματος στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών της Βουλής (30/03/2011)

Βίντεο για την παρουσίαση του προγράμματος στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών της Βουλής

Ειδήσεις MEGA - 30/3/2011

Ειδήσεις ΡΙΚ1 - 30/3/2011