Εργαστήριο Πητικών Οργανικών Ενώσεων, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο κυριότερος στόχος του ερευνητικού προγράμματος CAROMA είναι ο προσδιορισμός των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) που απελευθερώνονται από το χαρούπι, ώστε να αποκωδικοποιηθεί η χαρακτηριστική οσμή του χαρουπιού.
Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν οι πτητικές εκπομπές από τις κυπριακές ποικιλίες χαρουπιών και θα συγκριθούν με αντίστοιχα δείγματα άλλων χωρών.
Επίσης, θα διερευνηθεί το πτητικό χημικό αποτύπωμα του κυπριακού χαρουπόμελου.
Δημοσιεύσεις:
- E. Papaefstathiou, A. Agapiou, S. Giannopoulos, R. Kokkinofta “Nutritional characterization of Cypriot carobs and related carob products”, Food Science and Nutrition (Wiley), 2018.
- Krokou A., Stylianou M. & Agapiou A., "Assessing the volatile profile of carob tree (Ceratonia siliqua L.)", Environmental Science and Pollution Research ISSN (2019) 0944-1344
- C.Christou, E. Poulli, S. Yiannopoulos, A. Agapiou, GC–MS analysis of D-pinitol in carob: Syrup and fruit (flesh and seed), Journal of Chromatography B 1116 (2019) 60–64.