Τηλέμαχος Κάνθος Το Γυναικοπάζαρο

 
 
 
7 Ιουνίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΡ. Τ.Υ.-Δ/ΝΤΗ ΓΑΠ ΑΓΗ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ - ΟΜΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΚΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ - Ιατρική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη

Η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για τη μελέτη και επίβλεψη της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, υπογράφηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και των SV60 Arquitectos. Το τοπικό συνεργαζόμενο αρχιτεκτονικό γραφείο είναι Gabrielides+Formit. Τον Δεκέμβριο 2017 ολοκληρώθηκε το Στάδιο Οριστικής Μελέτης και ο σχεδιασμός βρίσκεται στο στάδιο της Τελικής Μελέτης.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για ένα Πράσινο Πανεπιστήμιο, προγραμματίζεται, το έργο να υποβληθεί για να διεκδικήσει την Περιβαλλοντική Πιστοποίηση GOLD.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ιατρική Σχολή είχε προκηρυχθεί -στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα -στις 30 Ιουνίου 2015.
Το Πανεπιστήμιο επιδίωξε μέσω της διαδικασίας του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίλυση του έργου της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, η οποία θα ικανοποιούσε τις χωροταξικές, αρχιτεκτονικές, λειτουργικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτισμικές, ενεργειακές και κατασκευαστικές απαιτήσεις του έργου.

Η οικογένεια του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη Νίκου Κ Σιακόλα, είναι ο σημαντικός δωρητής για το έργο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το Δάνειο Ετεπ - Κυπριακής Δημοκρατίας - Πανεπιστημίου Κύπρου.

Προθεσμία υποβολής των αρχιτεκτονικών προτάσεων ήταν η 27η Οκτωβρίου 2015. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015.

Παρατίθενται πιο κάτω τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την Τελετή απονομής των βραβείων και την Έκθεση των προτάσεων.

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ

Antonio Gonzalez Linan, Architect

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 11013

από Σεβίλλη, Ισπανία

με Antonio Gonzalez Cordon

(SV60 Arquitectos)

Β' ΒΡΑΒΕΙΟ

Pilar Calderon. Architect

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 23914

από Βαρκελώνη, Ισπανία

με Marc Folch, Laia Isern,

Toni Montes, Pol Sarsanedas,

Vasileios Ntovros

Γ' ΒΡΑΒΕΙΟ

Θεώνη Ξάνθη, Αρχιτέκτων

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 81218

από Αθήνα, Ελλάδα

Σύμβουλος Αρχ/κής Μελέτης:
Θοδωρής Ανδρουλάκης

Συνεργάτες: Σπύρος Γιωτάκης,
Μαργαρίτα Ζακυνθινού - Ξάνθη, Κυριακή Γαρδέλη

ΕΠΑΙΝΟΣ

Constantine Coursaris, Architect

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 30964

από Παρίσι, Γαλλία

με B + C Architectes SARL

ΕΠΑΙΝΟΣ

Παύλος Φεραίος, Αρχιτέκτονας

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 10801

από Λευκωσία, Κύπρος

με Fereos + Associates,

Tsabikos Petras Architecture

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2015, ώρα 18.00 στο κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Αμφιθέατρο B108, στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αθαλάσσα, Λευκωσία.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  1. Καλωσόρισμα - Σύντομη παρουσίαση των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Άγης Ελισσαίος, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, Διευθυντής Ανάπτυξης
  2. Παρουσίαση Αποτελεσμάτων, Αλεξάνδρα Γαλανού, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου
  3. Σύντομη παρουσίαση του σκεπτικού βράβευσης, Μάριος Οικονομίδης, Μέλος Κριτικής Επιτροπής, Εκρπόσωπος ΕΤΕΚ
  4. Χαιρετισμός από τον κ. Νίκο K. Σιακόλα, Mέγας Ευεργέτης
  5. Απονομή Βραβείων και Επαίνων
  • Νίκος K. Σιακόλας, Μέγας Ευεργέτης
  • Μάνθος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος Συμβουλίου
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης
  • Αλεξάνδρα Γαλανού, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής
  1. Παρουσίαση 1ου Βραβείου από τον βραβευμένο Μελετητή Antonio Gonzalez Linan
  2. Εγκαίνια Έκθεσης Μελετών, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Κτήριο 7, Αίθουσες 010, 018, 110, 111
  3. Δεξίωση, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Κτήριο 7, Ισόγειο, Χώρος υποδοχής

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Από τις 30 Νοεμβρίου 2015 μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2015, ώρες 9.00-14.00, θα λειτουργήσει Έκθεση στην οποία θα εκτεθούν όλες οι Προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Η Έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό και βρίσκεται στις Αίθουσες 010, 018, 110, 111 στο κτήριο 7, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Πανεπιστημιούπολη, Αθαλάσσα, Λευκωσία.

Την ημέρα της Τελετής Βράβευσης η Έκθεση θα είναι ανοικτή 9.00-14.00 και 19.30-21.00.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υλοποίηση Σύμβασης Δανείου ΕΤΕπ - Κυπριακής Δημοκρατίας - Πανεπιστημίου Κύπρου

Με την προώθηση των οκτώ (8) έργων που εμπίπτουν στο πιο πάνω Δάνειο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την προώθηση της διδασκαλίας, της έρευνας, των τεχνολογικών εφαρμογών, της προσφοράς στην κοινωνία και της στήριξης των στόχων της Πολιτείας.

Η υλοποίηση της Σύμβασης του Δανείου που αφορά στα οκτώ (8) έργα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο 2014.

Πέραν από το έργο της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2011, από τον Ιανουάριο 2016 βρίσκονται επίσης υπο κατασκευή το έργο της Πολυτεχνικής Σχολής και το έργο της Αντισεισμικής Αναβάθμισης της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ο σχεδιασμός του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03 βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας των εγγράφων για προκήρυξη προσφορών Κατασκευής.

Ο σχεδιασμός της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο Στάδιο της Οριστικής Μελέτης.

Το έργο Αναβάθμισης του Σιακόλειου (ΣΕΚΥ) σε Ιατρική Σχολή / ΚΕΜΙ, έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2016 και το κτήριο βρίσκεται σε πλήρη χρήση.

Έχει εξασφαλιστεί έγκριση από τη ΡΑΕΚ για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Απόλλων». Το Πάρκο στην πρώτη φάση ανάπτυξης του θα είναι ισχύος 5000 ΚW και θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 2350 KW.

Έχει ολοκληρωθεί η Προμελέτη για το ENC 02, Ενεργειακό Κέντρο Β, και βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία ΠΕΕΠ..

  

Πολυτεχνική Σχολή

Η έναρξη κατασκευής του έργου της Πολυτεχνικής Σχολής πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016. Η κατασκευή του έργου στην παρούσα φάση εξελίσσεται ομαλά.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού Κατασκευής του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2015.

Το έργο είναι αποτέλεσμα πρώτου βραβείου στον ομώνυμο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έχει ανατεθεί στην ομάδα Αρχιτεκτόνων Χρυσάνθου Χρυσάνθου - Αναστάσιου Κωτσιόπουλου - Ηρακλή Παπαχρίστου. Η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών υπογράφηκε στις 18 Μαΐου 2011 και ο σχεδιασμός του έργου ολοκληρώθηκε το 2015.

Η Πολυτεχνική Σχολή αποτελεί για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα επιστημονικό και παράλληλα τεχνολογικό πνεύμονα, εφάμιλλο των πλέον σύγχρονων ερευνητικών οργανισμών και η λειτουργία της Σχολής σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας θα ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει αλλά και την προσέλκυση νέων επιστημόνων.

 

Αναβάθμιση της Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των Κτηρίων στην 'Ακαδημία' (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία)

Η έναρξη κατασκευής του έργου για την Αναβάθμιση της Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των κτηρίων στην Ακαδημία πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. Η κατασκευή του έργου στην παρούσα φάση εξελίσσεται ομαλά.

Ο διαγωνισμός Κατασκευής του έργου είχε προκηρυχθεί στις 27 Μαΐου 2015. Οι εργασίες περιλαμβάνουν πέραν των ανακαινήσεων, αναβαθμίσεις στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων αλλά και στις υποδομές (ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).

Η Σύμβαση παροχής υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για τον Έλεγχο / Αναβάθμιση της Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των κτηρίων στην Ακαδημία με τον οίκο «P. Papadopoulos & Associates Consulting Engineers Co» είχε υπογραφεί τον Απρίλιο 2011.

Τα κτήρια της Ακαδημίας έχουν κτιστεί στη δεκαετία του 1950-1960 και ορισμένα σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

Διαγωνισμός για την εξασφάλιση συμβουλευτικών υπηρεσιών για την Πανεπιστημιούπολη και τη στρατηγική ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με τη λήξη της σχετικής Σύμβασης στις 15.1.2018, υποβλήθηκαν από τους εξωτερικούς Συμβούλους οι προτάσεις που ετοιμάστηκαν με τη συμβολή των Τ.Υ./Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης, και αφορούν στα ακόλουθα:

(α) Στρατηγικο σχεδιασμό ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων

(β) Χωροταξικό Σχέδιο Πανεπιστημιούπολης

(γ) Χωροταξικό Σχέδιο Ακαδημίας

(γ) Πολιτική για την Αειφορία και την Ενέργεια.

Ιστορικό Διαγωνισμού Εξωτερικών Συμβούλων

Στο Α' στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού για την εξασφάλιση υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων για τη στρατηγική ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, είχαν υποβληθεί εννέα (9) συμμετοχές εκ των οποίων προκρίθηκαν οι τέσσερις (4). Τον Οκτώβριο 2013 προκηρύχθηκε το Β' στάδιο του διαγωνισμού στο οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι επιτυχόντες στο στάδιο Α'. Καμία προσφορά δεν υποβλήθηκε για το στάδιο Β'. Το στάδιο Β διενεργήθηκε ξανά και επιτυχόντες είναι η εταιρεία Architects Design Partnership (ADP). Η Σύμβαση ανατέθηκε τον Ιανουάριο 2015 και έχει τριετή διάρκεια (2015-2017).

 

Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Φαέθων» και ΦΒ πλαίσια στις οροφές κτηρίων

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζοντας την πράσινη εναλλακτική οικονομία, έχει προχωρήσει στη δημιουργία μικρού Φωτοβολταϊκού Πάρκου ονόματι «ΦΑΕΘΩΝ» συνολικής ισχύος 395 kW, στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης.

Τα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Φαέθων» πραγματοποιήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2015.

Η Σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών στοιχείων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της εταιρείας TELMEN LTD, είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο 2013. Πέραν της δημιουργίας του «Φαέθων», το έργο περιλάμβανε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές των κτηρίων Συμβουλίου- Συγκλήτου "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης" και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική του Πανεπιστημίου για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Μετατροπές και Προσθήκες στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας για τη Στέγαση της Ιατρικής Σχολής - Μελέτη, Κατασκευή και Πενταετής Συντήρηση 

Το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας (ΣΕΚΥ) έχει μετονομαστεί σε Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ). Σε αυτό στεγάζονται, η Ιατρική Σχολή και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής.

Η έναρξη κατασκευής του έργου πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2015. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016. Το έργο περιλάμβανε εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου και των υποδομών, καθώς και σημαντικές προσθήκες όπως νέα Υγρά Εργαστήρια.

Το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας (ΣΕΚΥ) αποτελεί την πρώτη μόνιμη βάση στέγασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι κύριοι λόγοι που συνηγόρησαν στην καταλληλότητα του ώστε να αποτελέσει τη στέγη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η χωρική συσχέτιση του ΣΕΚΥ με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η ψηλή αισθητική του υφιστάμενου κτηρίου και η συνάφεια της προηγούμενης χρήσης του ως Νοσηλευτικής Σχολής με τη νέα του χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό είχε προκηρυχθεί στις 4 Νοεμβρίου 2013 διαγωνισμός με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση για μετατροπές και προσθήκες στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας (ΣΕΚΥ).

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αναβάθμιση του κτηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής. Στο κτήριο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) με υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών ήταν η 15η Ιανουαρίου 2014 κατά την οποία υποβλήθηκαν συνολικά οκτώ (8) προσφορές.

 

Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03

 Ο σχεδιασμός του σημαντικού αυτού έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και στην παρούσα φάση συμλπηρώνεται το Στάδιο ετοιμασίας των εγγράφων και σχεδίων για την προκήρυξη της Κατασκευής του έργου.

Η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για το έργο των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03, είχε υπογραφεί στις 22 Ιουλίου 2014 μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Μιλτιάδη Κατσαρού εκ μέρους των επιτυχόντων Αρχιτεκτόνων στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, Μιλτιάδη Κατσαρού, Νικόλα Θεοτόκη, Γεώργιου Παπαγιανόπουλου, Δημήτριου Χριστοβασίλη, Απόστολου Γούλα. 

 

Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου"

 Ένα πολυσύνθετο και δυναμικό έργο διεθνούς εμβέλειας, το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου", βρίσκεται υπό κατασκευή στην Πανεπιστημιούπολη από την κοινοπραξία των εταιρειών J&P και J&P Avax Joint Venture.

Το έργο έχει σχεδιαστεί από το διάσημο γαλλικό αρχιτεκτονικό οίκο Ateliers Jean Nouvel. Τοπικοί Σύμβουλοι είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Ι+Α Φιλίππου Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2011 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

Η ολοκλήρωση του έργου θα εμπλουτίσει την Πανεπιστημιούπολη με ένα κτήριο-τοπόσημο.

Η οικογένεια του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη Στέλιου Ιωάννου, είναι ο σημαντικός δωρητής για το έργο, με συγχρηματοδότη την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Υποβολή προσχεδίων Προτάσεων στη Διεύθυνση Ευρωπαικών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) για αξιοποίηση πόρων από Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα στην Πανεπιστημιούπολη

Έχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου οκτώ (8) προσχέδια Προτάσεων με στόχο τη διεκδίκηση πόρων από Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση έργων στην Πανεπιστημιούπολη.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στα πλαίσια του προγραμματισμού ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και αποτελούν τμήμα της αμέσως προσεχούς φάσης ανάπτυξης. Κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σε ώριμο στάδιο υλοποίησης και τα υπόλοιπα σε διαδικασία προώθησης του σχεδιασμού τους.

Οι τίτλοι των οκτώ (8) προτάσεων φαίνοτνται πιο κάτω:

Πρόταση 1: Κέντρο Πληροφόρησης / Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" με ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα που αφορούν στην Ενίσχυση και Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

Πρόταση 2: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις Πολυτεχνικής Σχολής

Πρόταση 3: Ενεργειακό Κέντρο Πανεπιστημιούπολης με έμφαση στην Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεθέρμανσης και Τηλεψύξης με χρήση Τεχνολογίας Συμπαραγωγής

Πρόταση 4: Κτηριακές εγκαταστάσεις της νεοϊδρυθείσας Ιατρικής Σχολής

Πρόταση 5: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις Τμήματος Βιολογικών Επιστημών

Πρόταση 6: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις για τις Σχολές Θεωρητικών Επιστημών

Πρόταση 7: Κτηριακές εγκαταστάσεις Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας

Πρόταση 8: Ανέγερση και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου δυναμικότητας 10MW στην Πανεπιστημιούπολη εντός της Νεκρής Ζώνης

 

Σχεδιασμοί για τη μόνιμη εγκατάσταση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην εντός των τειχών Πόλη της Λευκωσίας

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στεγάζεται σήμερα στα ενοικιαζόμενα κτήρια Λήδρας και Πυγμαλίωνος στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Στην παρούσα φάση διερευνώνται εναλλακτικές προσεγγίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη μόνιμη και σε βάθος χρόνου πλήρη ανάπτυξη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο χώρο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Η προσέγγιση αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης του Πανεπιστήμιου για μια αειφόρο προσέγγιση στην αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων.

 

Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

To Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου έχει πρόσφατα εγκατασταθεί στην Πτέρυγα Ε στην Ακαδημία. Το σημαντικό αυτό Κέντρο, ενδιατρίβει στην κανονική και μη, ανθρώπινη συμπεριφορά και στις ανθρώπινες διανοητικές διαδικασίες, στη βάση επικαιροποιημένων θεωρητικών προσεγγίσεων της σύγχρονης νευρολογίας και της βιολογικής συμπεριφοράς.

Η Πτέρυγα Ε, είναι ένα κτήριο τριών ορόφων με συνολικό εμβαδόν 1.800τμ. Στο κτήριο πραγματοποιήθηκε εσωτερική ανακαίνιση και αναβάθμιση καθώς και οι απαραίτητες χωρικές διαμορφώσεις ώστε να στεγάσει κατάλληλα, τόσο το Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης αλλά και άλλα Εργαστήρια και δραστηριότητες του Τμήματος Ψυχολογίας. Οι εργασίες ολόκληρώθηκαν το Μάρτιο 2014.

 

Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων 'ΚΟΙΟΣ'

To Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ» με υπεύθυνο τον Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου, από τον Ιανουάριο του 2015 έχει εγκατασταθεί σε περίοπτη θέση στην Πανεπιστημιούπολη, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στο κτήριο 2. Στο χώρο προβλέπονται πενήντα (50) ερευνητικές θέσεις εργασίας.

 

Προμήθεια και Τοποθέτηση Πινακίδων Σήμανσης στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων

 Οι εργασίες της Σύμβασης από την εταιρεία LASER PLASTICS INDUSTRY LTD έχουν ολοκληρωθεί.

 

Αναβαθμίσεις και διαμορφώσεις υφιστάμενων χώρων

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε συνεχή βάση αναλαμβάνουν και προβαίνουν σε αναβαθμίσεις και διαμορφώσεις υφιστάμενων χώρων με σκοπό τη βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πανεπιστήμιου και την ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών των Σχολών.

Τέτοια έργα προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της μελέτης, του σχεδιασμού, της διαδικασίας προσφορών και των μετατροπών σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια.

Κατά την παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση μετατροπών που αφορούν στα εξής: Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στην ανατολική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, διαμόρφωση ημιυπαίθριου χώρου εντός του κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου κ.α.

Οι μετατροπές εντός της ΣΘΕΕ που αφορούν στο Εργαστήριο ΔΡΟΣΟΦΙΛΑΣ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2015. 

ΤΕΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 
 
 

9ος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΦΑΣΗ Β΄ 

Έτος

Αριθμός

Συμμετοχών

1ο Βραβείο

2ο Βραβείο

3ο Βραβείο

Έπαινοι

2021

23

ΔΕΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΠΥΛΙΩΤΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - P4 ARCHITECTURE

ΜΕ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ Σ. ΠΥΛΙΩΤΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΟ Σ. ΦΩΚΙΑΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  Σ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

ΜΕ: ΗΡΩ ΜΠΕΡΤΑΚΗ, ΚΩΣΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ-E. PAPACHRISTOU ARCHITECTS L.L.C

ΜΕ: ΘΑΛΕΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΣΕΡΓΗ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕΣΣΙΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΙΚΑ, ΣΟΦΙΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Και

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ & ΚΑΛΑΒΑΣ

ΜΕ: ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΑΒΑ, ΛΟΪΖΟ ΛΟΪΖΟΥ, ΖΩΗ ΙΑΤΡΙΔΟΥ, ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ

Και

ΠΑΥΛΟΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - FEREOS ARCHITECTS LLC

ΜΕ: ΣΤΕΦΑΝΟ ΦΕΡΑΙΟ, ΧΑΡΗ ΦΕΡΑΙΟ

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ενός Σταδίου - Αρ. Διαγωνισμού: UCY-2021-021-CDO

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης, κατά την περίοδο Μαρτίου  – Ιουλίου 2021, προώθησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού σε ένα στάδιο, με στόχο την επιλογή Μελετητών για το σχεδιασμό και την επίβλεψη κατασκευής των Κτηριακών Εγκαταστάσεων των Φοιτητικών - Εστιών Φάση Β΄ στην Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία.

 

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

 Στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό υποβλήθηκαν 23 σχεδιαστικές προτάσεις από ομάδες Μελετητών από την Κύπρο, Ελλάδα και Ισπανία, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή η οποία και απένειμε δύο Βραβεία (2ο και 3ο Βραβείο) και τρεις Επαίνους.

 

Αποτελέσματα Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

 Οι Μελετητές που βραβεύθηκαν είναι οι ακόλουθοι:

1ο Βραβείο

ΔΕΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ

2ο Βραβείο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΠΥΛΙΩΤΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - P4 ARCHITECTURE

ΜΕ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ Σ. ΠΥΛΙΩΤΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΟ Σ. ΦΩΚΙΑΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Σ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

3ο Βραβείο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

ΜΕ: ΗΡΩ ΜΠΕΡΤΑΚΗ, ΚΩΣΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Έπαινος

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - E. PAPACHRISTOU ARCHITECTS L.L.C

ΜΕ: ΘΑΛΕΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΣΕΡΓΗ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕΣΣΙΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΙΚΑ, ΣΟΦΙΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Έπαινος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ & ΚΑΛΑΒΑΣ

ΜΕ: ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΑΒΑ, ΛΟΪΖΟ ΛΟΪΖΟΥ, ΖΩΗ ΙΑΤΡΙΔΟΥ, ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ

Έπαινος

ΠΑΥΛΟΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ - FEREOS ARCHITECTS LLC

ΜΕ: ΣΤΕΦΑΝΟ ΦΕΡΑΙΟ, ΧΑΡΗ ΦΕΡΑΙΟ

 

Κριτική Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

Η Κριτική Επιτροπή για τις Κτηριακές Εγκαταστάσεις των Φοιτητικών Εστιών – Φάση Β΄ στην Πανεπιστημιούπολη, απαρτιζόταν από τους ακόλουθους κριτές:

Ανδρέας Κ. Ανδρέου 

Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μωραΐτης

 

Αρχιτέκτονας από το εξωτερικό, Αθήνα, Ελλάδα

Εισήγηση του Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης (ΓΑΠ), Μέλος

Μάϊκ Σέρωφ

 Αρχιτέκτονας από το εσωτερικό

Εισήγηση Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης, Μέλος

Χρήστος Χατζηχρίστος 

Αρχιτέκτονας - Αναπληρωτής Καθηγητής - Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Μέλος

Μάριος Χριστοδουλίδης

Αρχιτέκτονας

Εκπρόσωπος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Μέλος

Χάρης Χατζηβασιλείου

Αρχιτέκτονας

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ), Μέλος

Βάσος Ολύμπιος

Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΚ / Διευθυντής Ανάπτυξης, Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης / Τεχνικές Υπηρεσίες ΠΚ, Μέλος

Χριστίνα Ζαχαριάδου Σιερεπεκλή

 

Υπεύθυνη Τομέα Προγραμματισμού και Μελετών, ΠΚ,

Αρχιτέκτονας - Μηχανικός Τ.Υ. ΓΑΠ / Τεχνικές Υπηρεσίες ΠΚ, Αναπληρωματικό Μέλος

 

Συντονίστρια της Τεχνικής Επιτροπής και της Γραμματείας του Διαγωνισμού:

 Συντονίστρια της Τεχνικής Επιτροπής και της Γραμματείας του Διαγωνισμού διετέλεσε η Αγγελική Πιλάτη, Αρχιτέκτονας Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης / Τεχνικές Υπηρεσίες.

 

Έγγραφα Διαγωνισμού

Τη σύνταξη και επιμέλεια των Εγγράφων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, διεκπεραίωσε η Χριστίνα Ζαχαριάδου Σιερεπεκλή, Υπεύθυνη Τομέα Προγραμματισμού και Μελετών, Αρχιτέκτονας του Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης.

 

Τεχνική Υποστήριξη

Την Τεχνική Υποστήριξη του Διαγωνισμού ανέλαβε η Δόξα Ελευθερίου Κοντού, Τεχνικός Πολιτικής Μηχανικής, Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης / Τεχνικές Υπηρεσίες.

 
 Λευκωσία, 31 Μαϊου 2022
 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει να καταστεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, που να διακρίνεται στο διεθνή χώρο για την προαγωγή της επιστήμης, του πνεύματος και του πολιτισμού και να αναγνωρίζεται ως κέντρο αριστείας στην περιοχή της Μεσογείου, σε ένα δυναμικό πλαίσιο διαρκούς εκσυγχρονισμού.

Για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης πανεπιστημιούπολης, και με όραμα να καταστεί η Πανεπιστημιούπολη, στην Αγλαντζιά, (Λευκωσία), μια πράσινη και έξυπνη πόλη, το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην ετοιμασία ενός χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος αξιολογείται στα πλαίσια των περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμων του 2018 και 2021.

Για το προτεινόμενο Έργο έχει ετοιμαστεί σχετική προκαταρκτική Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στα γραφεία του Δήμου Αγλαντζιάς (στη διεύθυνση: Αικατερίνης Κορνάρο 8, 2150 Αγλαντζιά), όπου μπορεί να μελετηθεί και να υποβληθούν γραπτώς σχόλια και εισηγήσεις. Επίσης η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον είναι διαθέσιμη και ηλεκτρονικά στον/ους σύνδεσμο/ους:

Α. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΚ, στους δύο πιο κάτω συνδέσμους:
 
Β. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Κοινοπραξίας "A.L.A. Planning Partnerhip L.L.C " και "ΑΤΛΑΝΤΙΣ Περιβάλλον και Καινοτομία Λτδ":

Οποιοδήποτε πρόσωπο, μπορεί να υποβάλει σε διάστημα 15 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Γνωστοποίησης αυτής, σχόλια και απόψεις αναφορικά με το περιεχόμενο της Μελέτης ή τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει το Έργο στο χώρο που αναφέρεται πιο πάνω, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Επίσης, για το θέμα αυτό θα εκτελεσθεί ηλεκτρονική δημόσια παρουσίαση, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams, στις 14/06/2022, και ώρα 18:00. Στην παρουσίαση μπορεί να λάβει μέρος οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο άτομο, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να λάβει τον σχετικό σύνδεσμο.

 
TEΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
 
 
 
Λευκωσία, 16 Μαϊου 2022

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φωταγωγείται στα χρώμα της Νόσου HUNTINGTON στο πλαίσιο της συνεχούς και έμπρακτης στήριξης του Ιδρύματος για το παγκόσμιο κίνημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο και της παγκόσμιας δράσης “Light it Up 4 HD”

 
Lightitup cover
 
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΕΜΑ ΠΚ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΠΚ 1 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΠΚ 2
 
   TEΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
 
 
 

Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΦΑΣΗ Β’ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι, για τον πιο πάνω Διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθεί ΄Εκθεση όλων των Συμμετοχών η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 6 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 9:00 με 14:00. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο της Πανεπιστημιούπολης στην Αγλαντζιά και συγκεκριμένα στην Αίθουσα 010 του Κτηρίου ΚΟΔ07. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο στα τηλέφωνα 22894200 (Γραμματεία Τεχνικών Υπηρεσιών) ή 22894221 (κα Δόξα Ελευθερίου).

 TEΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

 

Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΦΑΣΗ Β’ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει ότι, η Κριτική Επιτροπή που είχε διοριστεί για την αξιολόγηση των Προτάσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τις Φοιτητικές Εστίες  - Φάση Β’ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ολοκλήρωσε την αποστολή της και προχώρησε στο άνοιγμα των σφραγισμένων φάκελων οι οποίοι περιείχαν τα στοιχεία ταυτότητας των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:

 

ΒΡΑΒΕΙΟ             Αρχιτέκτονας         Αριθμός πρότασης         Χώρα
                                   
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ             ΔΕΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ                    
                                   
 
    2nd Prize 25337      

Κωνσταντίνος Σ. Πυλιώτης, Αρχιτέκτονας, P4- Architecture

με

Αλκιβιάδη Σ. Πυλιώτη, Ευάγγελο Σ. Φώκιαλη, Παναγιώτα Σ. Κυριάκου

       

Πρόταση με κωδικό αναφοράς 25337

        Μεσσήνη, Ελλάδα
                                   
Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ        3rd Prize 70364        

Χριστίνα Λουκοπούλου, Αρχιτέκτονας

με
 
Ηρώ Μπερτάκη, Κωστή Πανηγύρη, Κωνσταντίνο Αποστολίδη, Ευαγγελία Λαβράνου, Αθηνά Κοτρόζου
        Πρόταση με κωδικό αναφοράς 70364         Αθήνα, Ελλάδα
                                   
 ΕΠΑΙΝΟΣ 34867
     Commendation 34867        

Ηρακλής Παπαχρίστου, Αρχιτέκτονας - E. Papachristou Architects L.L.C

με
 
Θάλεια Ευσταθίου, Παναγιώτη Χατζησέργη, Κυριάκο Μέσσιο, Μιχάλη Κίκα, Σοφία Χρυσάνθου
        Πρόταση με κωδικό αναφοράς 34867         Λευκωσία, Κύπρος
                                   
 ΕΠΑΙΝΟΣ 78573      Commendation 78573        

Ιωάννης Αγησιλάου, Αρχιτέκτονας - Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι Αγησιλάου & Καλαβάς

με
 
Γεώργιο Καλαβά, Λοϊζο Λοϊζου, Ζωή Ιατρίδου, Ζαχαρία Χατζηλούκα
        Πρόταση με κωδικό αναφοράς 78573         Λευκωσία, Κύπρος
                                   
ΕΠΑΙΝΟΣ 26912     Commendation 26912      

Παύλος Φεραίος, Αρχιτέκτονας - Fereos Architects LLC

με

Στέφανο Φεραίο, Χάρη Φεραίο

        Πρόταση με κωδικό αναφοράς 26912         Λευκωσία, Κύπρος
                                   

 

Για τα σχόλια της Κριτικής Επιτροπής, βλέπετε:

Σχόλια ΚΕ 1 Σχόλια ΚΕ 2 Σχόλια ΚΕ 3 Σχόλια ΚΕ 4 Σχόλια ΚΕ 5 Σχόλια ΚΕ 6

 

Λεπτομέρειες αναφορικά με την τελετή απονομής των Βραβείων του Διαγωνισμού,  θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

TEΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

 

30 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ - ΦΑΣΗ Β’ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του οράματος για τη δημιουργία μιας Έξυπνης και Πράσινης Πανεπιστημιούπολης, υλοποιεί την προκήρυξη διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τις Φοιτητικές Εστίες – Φάση Β’ στην Πανεπιστημιούπολη, στην περιοχή Αθαλάσσας, στη Λευκωσία.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιδιώκει μέσω της διαδικασίας του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, να εξασφαλίσει για το έργο των Φοιτητικών Εστιών Β’ στην Πανεπιστημιούπολη, την καλύτερη δυνατή πρόταση και να αναθέσει στον βραβευθέντα Αρχιτέκτονα, την εκπόνηση και την επίβλεψη της υλοποίησης του έργου, ως προς τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Σαφήνεια κεντρικής ιδέας
  • Ποιότητα αρχιτεκτονικής πρότασης - Τυπολογία οργάνωσης φοιτητικών εστιών
  • Ένταξη στην Πανεπιστημιούπολη και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο
  • Ανταπόκριση στο Κτηριολογικό Πρόγραμμα και τις λειτουργικές απαιτήσεις του έργου
  • Βιωσιμότητα - περιβαλλοντική, ενεργειακή προσέγγιση σε συσχετισμό με την υιοθέτηση των ζητούμενων «έξυπνων» συστημάτων αλλά και των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
  • Κατασκευή - υλικότητα - τυποποίηση - απαιτούμενη συντήρηση
  • Προϋπολογισμός

Σύνθεση Κριτικής Επιτροπής
Η Κριτική Επιτροπή είναι επταμελής:
Πανδώρα Τσεριώτου – Πρόεδρος – Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου
Χρήστος Χατζηχρίστος – Μέλος – Αρχιτέκτονας – Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου
Κωνσταντίνος Μωραϊτης – Μέλος – Αρχιτέκτονας από το εξωτερικό (εισήγηση Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης)
Μάικ Σέρωφ – Μέλος – Αρχιτέκτονας από το εσωτερικό (εισήγηση Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης)
Μάριος Χριστοδουλίδης – Αρχιτέκτονας – Εκπρόσωπος Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ)
Χάρης Χατζηβασιλείου – Αρχιτέκτονας – Εκπρόσωπος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ)
Βάσος Ολύμπιος – Μέλος – Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΚ / Διευθυντής Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης.

Βραβεία
Η Κριτική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις μελέτες που θα υποβληθούν και θα βραβεύσει τις καλύτερες, με τα ακόλουθα Βραβεία και διακρίσεις:
Α’ Βραβείο €80.000
Β’ Βραβείο €60.000
Γ’ Βραβείο €40.000
Δύο Έπαινοι €15.000 έκαστος

Λεπτομέρειες ∙ Χρονοδιάγραμμα
Χρονική περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται η πρόσβαση στα Έγγραφα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: μέχρι 29 Ιουνίου 2021
Τόπος διάθεσης Εγγράφων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: Μόνο στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (e-procurement)
Τρόπος Παραλαβής των Εγγράφων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: Με ευθύνη των Υποψηφίων Αρχιτεκτόνων από την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο: www.eprocurement.gov.cy
Εγγραφή Υποψηφίων: Η εγγραφή (σε περίπτωση που δεν υφίσταται ήδη), θα πρέπει να γίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων e-procurement
Προθεσμία υποβολής Ερωτήσεων σχετικά με τα έγγραφα του Διαγωνισμού: μέχρι 21 Απριλίου και ώρα 14:30
Αποστολή Απαντήσεων από την Αναθέτουσα Αρχή: μέχρι 10 Μαΐου 2021

Προθεσμία Υποβολής Συμμετοχών στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό: 29 Ιουνίου 2021 από τις 08:00 μέχρι 13:00

Τόπος υποβολής Συμμετοχών στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό:

Πανεπιστήμιο Κύπρου - Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων - κτήριο ΚΩΔ07 - αίθουσα 010 (Ισόγειο)

Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, 2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία, Κύπρος
Εκτιμώμενη ημερομηνία Ανακοίνωσης Αποτελεσμάτων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των συμμετοχών.
Γλώσσα σύνταξης Συμμετοχών στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό: Ελληνική

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας για τυπική μόνο πληροφόρηση:

Χριστίνα Ζαχαριάδου Σιερεπεκλή (ΤΥ): 22894208
Αγγελική Πιλάτη (ΤΥ): 22894217
Δόξα Ελευθερίου Κοντού (ΤΥ): 22894222

 

 
 
 
Μελέτη / Σχεδιασμός
 
Τα Έργα Υποδομής – Φάση Ι, περιλάμβαναν την κατασκευή των πιο κάτω έργων που απαιτούνταν για τη πρώτη φάση ανέγερσης και λειτουργίας της Πανεπιστημιούπολης και συγκεκριμένα:
    • Εσωτερικό Οδικό Δίκτυο
    • Δίκτυο Πεζοδρόμων & Ποδηλατοδρόμων
    • Χώροι Στάθμευσης
    • Ενεργειακό Κέντρο και Δίκτυο Διανομής Ζεστού-Κρύου Νερού
    • Υποσταθμός ΑΗΚ και Δίκτυο Διανομής Ρεύματος
    • Δίκτυα Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης
    • Βιολογικός Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων
    • Δίκτυο Διανομής Ζεστού και Κρύου Νερού για Κλιματισμό (τηλεθέρμανση/ψύξη)
    • Διαμόρφωση Ανοικτών Χώρων και Τοπιοτέχνηση
 
 
AXIS 2 BELVEDERE 1
ERGA YPODOMIS 1 ERGA YPODOMIS 2
 
 
Ομάδα Μελέτης
 
Το Έργο αυτό μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης, σε συνεργασία με τους εξωτερικούς Σύμβουλους του Πανεπιστημίου YRM Architects. Τo συντονισμό και την επίβλεψη του Έργου ανέλαβε ομάδα από το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης.
 
Σύμβουλοι Επιμετρητές Ποσοτήτων του Έργου είχαν ορισθεί το γραφείο "The MDA Partnership".
 
 
Περιγραφή Έργου / Χρήσεις
 
Στα Έργα Υποδομής κατασκευάστηκε η πρώτη φάση του εσωτερικού οδικού δικτύου που ενώνει το δημόσιο οδικό δίκτυο με την Πανεπιστημιούπολη. Το οδικό δίκτυο της φάσης αυτής δημιουργεί ένα δακτύλιο εντός της Πανεπιστημιούπολης ο οποίος διέρχεται μπροστά από την ζώνη δημόσιων κτηρίων και στη συνέχεια διαχωρίζει τη ζώνη των ακαδημαϊκών χώρων από την ζώνη πρασίνου και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κύριο οδικό δίκτυο της φάσης αυτής έχει μήκος περίπου 2 Km.
 
Στη μία πλευρά του οδικού δικτύου έχει κατασκευαστεί συνδυασμένος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος. Ενδιάμεσα της ζώνης των δημόσιων κτηρίων και της ζώνης ακαδημαϊκών χώρων έχει κατασκευαστεί ο κύριος καμπυλόμορφος πεζόδρομος («Belvedere») που διασχίζει την Πανεπιστημιούπολη και παρέχει οπτική θέα διά μέσου των κτιρίων προς το νότιο τμήμα της Πανεπιστημιούπολης και το Δάσος της Αθαλάσσας. Κατά μήκος του οδικού δικτύου έχουν κατασκευαστεί τρεις κυκλικοί κόμβοι που αντιστοιχούν στις τρεις εισόδους στην Πανεπιστημιούπολη. Στην ανατολική και βόρεια είσοδο έχουν ανεγερθεί φυλάκια για ελεγχόμενη πρόσβαση στο χώρο.
 
Στα Έργα Υποδομής έχουν επίσης περιληφθεί η τοπιοτέχνηση και όλες οι αντίστοιχες κατασκευές για τη διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης (465 περίπου θέσεων) στο βορειοδυτικό σύνορο της Πανεπιστημιούπολης. Στους χώρους στάθμευσης έχουν δημιουργηθεί λωρίδες διαχωρισμού από το κύριο οδικό δίκτυο και ενδιάμεσες νησίδες με θαμνώδη φύτευση.
 
Η τοπιοτέχνηση της Πανεπιστημιούπολης έχει σαν στόχο την ενίσχυση του χώρου πρασίνου εντός του έργου της Πανεπιστημιούπολης, την ενίσχυση και επέκταση του Δάσους της Αθαλάσσας και τη δημιουργία ενός ευχάριστου και ελκυστικού περιβάλλοντος τόσο για τους χρήστες όσο και για τους επισκέπτες του χώρου.
 
Στα πλαίσια του πιο πάνω έργου έχει επίσης ολοκληρωθεί η κατασκευή του Υποσταθμού ΑΗΚ και οι εργασίες που αφορούν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τα δίκτυα φωνής και δεδομένων (Data/IT), ο οδικός φωτισμός και το σύστημα διανομής ισχύος (Power).
 
Έχει κατασκευαστεί ο Βιολογικός Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων και τα δίκτυα παροχής επεξεργασμένου νερού (Φάση Ι). Το νερό αυτό κυκλοφορεί σε ένα ξεχωριστό κύκλωμα αγωγών για παροχή γκρίζου νερού στα κτήρια και για άρδευση χώρων πρασίνου.
 
Στα Έργα Υποδομής Φάσης Ι, περιλαμβάνεται επίσης το Ενεργειακό Κέντρο στο βορειοανατολικό όριο, οι κεντρικές εγκαταστάσεις μηχανημάτων παραγωγής ζεστού και ψυχρού νερού, οι κεντρικές αντλίες διανομής και διασωληνώσεις που τροφοδοτούν τα επιμέρους κτήρια με το σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.
 
 
Περίοδος Κατασκευής Έργου
 
Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τα Έργα Υποδομής 1ης Φάσης έγινε το Μάιο του 1999 και η ολοκλήρωσή τους τον Ιανουάριο του 2002.
 
 
Τελική Δαπάνη Έργου
 
Η τελική δαπάνη για την ολοκλήρωση του Έργου ανήλθε στο ποσό των €8.573.000 (+ Φ.Π.Α.) περίπου.
 
 
Εργολήπτες Έργου
 
Η Εκτέλεση των εργασιών ανέγερσης του Έργου ανατέθηκε στους πιο κάτω:
 
Κύριος Eργολάβος:
 
Χαρίλαος Αποστολίδης & Σία
 
Υπεργολάβος Ηλεκτρολογικών Εργασιών:
 
Α. Ηρακλέους Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Λτδ
 
Υπεργολάβος Μηχανολογικών Εργασιών:
 
Caramondani Bros Ltd
 
Υπεργολάβος Βιολογικού Σταθμού Λυμάτων:
 
C P Envirosystems Ltd & Cyprus Waterworks Co Ltd
 
Υπεργολάβος Εργασιών Άρδευσης / Φύτευσης:
 
H E Horticultural Enterprises Ltd