Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) ιδρύθηκε το 1997, με στόχο να αναβαθμίσει τη θεατρική δραστηριότητα στο χώρο του Πανεπιστημίου και να προσθέσει μια νέα διάσταση στη διδασκαλία της κλασικής, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας. Ιδρυτής και διευθυντής του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι ο Μιχάλης Πιερής, νεοελληνιστής με θεατρική παιδεία και επί σειρά ετών Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι κυρίως φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού προσωπικού, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και φίλοι του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών από τον ευρύτερο πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο της Κύπρου.

Ως ερευνητικό θεατρικό εργαστήρι, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. αποσκοπεί να αναδείξει, με τις παραστάσεις του, άγνωστα ή λιγότερο γνωστά έργα της Ελληνικής γραμματείας, συμβάλλοντας μ' αυτό τον τρόπο στην προώθηση και τη σύγχρονη πρόσληψη σημαντικών μεσαιωνικών και αναγεννησιακών έργων που έχουν ως ενοποιητικό στοιχείο την ιδιωματική γλώσσα του περιφερειακού ελληνισμού. Καθεμία από τις επτά παραγωγές στο μέχρι στιγμής ρεπερτόριο του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. αποτελούν ένα βήμα προς την επίτευξη αυτών των στόχων. Στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. παρουσίασε επί σκηνής το σημαντικότερο αφηγηματικό κείμενο της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας, Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά (1998), την κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία του 19ου αιώνα Ο Φιάκας του Δημοσθένη Μισιτζή (1999), τη Λυσιστράτη σε μετάφραση και διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη (2000), την παράσταση Η Ρωμιοσύνη εν' φυλή συνότζιαιρή του κόσμου, στηριγμένη στην ποιητική κληρονομιά του Βασίλη Μιχαηλίδη (2001), το έργο Το Άσμα του Γιοφυριού, εμπνευσμένο από τις πιο εκφραστικές παραλλαγές του γνωστού δημοτικού τραγουδιού Της Άρτας το Γιοφύρι (2002), την παραγωγή Ερωτόκριτος, βασισμένη στο κορυφαίο λογοτεχνικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου και της Κρητικής Αναγέννησης (2005), το έργο Διγενής Ακρίτας σε μουσική Ανδρέα Ρούσση και λιμπρέτο Σταμάτη Δαγδελένη (2011), και η παράσταση Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη, που συνδυάζει ποιήματα στα οποία ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης (2013).
Κάθε χρόνο το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. δίδει πολλές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και έχει παρουσιάσει το έργο του στην Αγγλία, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, καθώς και σε σημαντικά διεθνή συνέδρια ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, σε πολιτιστικά φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις της Ομογένειας.