7 Ιουνίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΡ. Τ.Υ.-Δ/ΝΤΗ ΓΑΠ ΑΓΗ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ - ΟΜΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΚΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ - Ιατρική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη

Η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για τη μελέτη και επίβλεψη της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, υπογράφηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και των SV60 Arquitectos. Το τοπικό συνεργαζόμενο αρχιτεκτονικό γραφείο είναι Gabrielides+Formit. Τον Δεκέμβριο 2017 ολοκληρώθηκε το Στάδιο Οριστικής Μελέτης και ο σχεδιασμός βρίσκεται στο στάδιο της Τελικής Μελέτης.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για ένα Πράσινο Πανεπιστήμιο, προγραμματίζεται, το έργο να υποβληθεί για να διεκδικήσει την Περιβαλλοντική Πιστοποίηση GOLD.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ιατρική Σχολή είχε προκηρυχθεί -στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα -στις 30 Ιουνίου 2015.
Το Πανεπιστήμιο επιδίωξε μέσω της διαδικασίας του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίλυση του έργου της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, η οποία θα ικανοποιούσε τις χωροταξικές, αρχιτεκτονικές, λειτουργικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτισμικές, ενεργειακές και κατασκευαστικές απαιτήσεις του έργου.

Η οικογένεια του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη Νίκου Κ Σιακόλα, είναι ο σημαντικός δωρητής για το έργο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το Δάνειο Ετεπ - Κυπριακής Δημοκρατίας - Πανεπιστημίου Κύπρου.

Προθεσμία υποβολής των αρχιτεκτονικών προτάσεων ήταν η 27η Οκτωβρίου 2015. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015.

Παρατίθενται πιο κάτω τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την Τελετή απονομής των βραβείων και την Έκθεση των προτάσεων.

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ

Antonio Gonzalez Linan, Architect

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 11013

από Σεβίλλη, Ισπανία

με Antonio Gonzalez Cordon

(SV60 Arquitectos)

Β' ΒΡΑΒΕΙΟ

Pilar Calderon. Architect

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 23914

από Βαρκελώνη, Ισπανία

με Marc Folch, Laia Isern,

Toni Montes, Pol Sarsanedas,

Vasileios Ntovros

Γ' ΒΡΑΒΕΙΟ

Θεώνη Ξάνθη, Αρχιτέκτων

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 81218

από Αθήνα, Ελλάδα

Σύμβουλος Αρχ/κής Μελέτης:
Θοδωρής Ανδρουλάκης

Συνεργάτες: Σπύρος Γιωτάκης,
Μαργαρίτα Ζακυνθινού - Ξάνθη, Κυριακή Γαρδέλη

ΕΠΑΙΝΟΣ

Constantine Coursaris, Architect

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 30964

από Παρίσι, Γαλλία

με B + C Architectes SARL

ΕΠΑΙΝΟΣ

Παύλος Φεραίος, Αρχιτέκτονας

για την Πρόταση με κωδικό αναφοράς 10801

από Λευκωσία, Κύπρος

με Fereos + Associates,

Tsabikos Petras Architecture

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2015, ώρα 18.00 στο κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Αμφιθέατρο B108, στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αθαλάσσα, Λευκωσία.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 1. Καλωσόρισμα - Σύντομη παρουσίαση των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Άγης Ελισσαίος, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, Διευθυντής Ανάπτυξης
 2. Παρουσίαση Αποτελεσμάτων, Αλεξάνδρα Γαλανού, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου
 3. Σύντομη παρουσίαση του σκεπτικού βράβευσης, Μάριος Οικονομίδης, Μέλος Κριτικής Επιτροπής, Εκρπόσωπος ΕΤΕΚ
 4. Χαιρετισμός από τον κ. Νίκο K. Σιακόλα, Mέγας Ευεργέτης
 5. Απονομή Βραβείων και Επαίνων
 • Νίκος K. Σιακόλας, Μέγας Ευεργέτης
 • Μάνθος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος Συμβουλίου
 • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης
 • Αλεξάνδρα Γαλανού, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής
 1. Παρουσίαση 1ου Βραβείου από τον βραβευμένο Μελετητή Antonio Gonzalez Linan
 2. Εγκαίνια Έκθεσης Μελετών, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Κτήριο 7, Αίθουσες 010, 018, 110, 111
 3. Δεξίωση, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Κτήριο 7, Ισόγειο, Χώρος υποδοχής

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Από τις 30 Νοεμβρίου 2015 μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2015, ώρες 9.00-14.00, θα λειτουργήσει Έκθεση στην οποία θα εκτεθούν όλες οι Προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Η Έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό και βρίσκεται στις Αίθουσες 010, 018, 110, 111 στο κτήριο 7, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Πανεπιστημιούπολη, Αθαλάσσα, Λευκωσία.

Την ημέρα της Τελετής Βράβευσης η Έκθεση θα είναι ανοικτή 9.00-14.00 και 19.30-21.00.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υλοποίηση Σύμβασης Δανείου ΕΤΕπ - Κυπριακής Δημοκρατίας - Πανεπιστημίου Κύπρου

Με την προώθηση των οκτώ (8) έργων που εμπίπτουν στο πιο πάνω Δάνειο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την προώθηση της διδασκαλίας, της έρευνας, των τεχνολογικών εφαρμογών, της προσφοράς στην κοινωνία και της στήριξης των στόχων της Πολιτείας.

Η υλοποίηση της Σύμβασης του Δανείου που αφορά στα οκτώ (8) έργα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο 2014.

Πέραν από το έργο της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2011, από τον Ιανουάριο 2016 βρίσκονται επίσης υπο κατασκευή το έργο της Πολυτεχνικής Σχολής και το έργο της Αντισεισμικής Αναβάθμισης της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ο σχεδιασμός του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03 βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας των εγγράφων για προκήρυξη προσφορών Κατασκευής.

Ο σχεδιασμός της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο Στάδιο της Οριστικής Μελέτης.

Το έργο Αναβάθμισης του Σιακόλειου (ΣΕΚΥ) σε Ιατρική Σχολή / ΚΕΜΙ, έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2016 και το κτήριο βρίσκεται σε πλήρη χρήση.

Έχει εξασφαλιστεί έγκριση από τη ΡΑΕΚ για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Απόλλων». Το Πάρκο στην πρώτη φάση ανάπτυξης του θα είναι ισχύος 5000 ΚW και θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 2350 KW.

Έχει ολοκληρωθεί η Προμελέτη για το ENC 02, Ενεργειακό Κέντρο Β, και βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία ΠΕΕΠ..

  

Πολυτεχνική Σχολή

Η έναρξη κατασκευής του έργου της Πολυτεχνικής Σχολής πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016. Η κατασκευή του έργου στην παρούσα φάση εξελίσσεται ομαλά.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού Κατασκευής του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2015.

Το έργο είναι αποτέλεσμα πρώτου βραβείου στον ομώνυμο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έχει ανατεθεί στην ομάδα Αρχιτεκτόνων Χρυσάνθου Χρυσάνθου - Αναστάσιου Κωτσιόπουλου - Ηρακλή Παπαχρίστου. Η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών υπογράφηκε στις 18 Μαΐου 2011 και ο σχεδιασμός του έργου ολοκληρώθηκε το 2015.

Η Πολυτεχνική Σχολή αποτελεί για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα επιστημονικό και παράλληλα τεχνολογικό πνεύμονα, εφάμιλλο των πλέον σύγχρονων ερευνητικών οργανισμών και η λειτουργία της Σχολής σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας θα ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει αλλά και την προσέλκυση νέων επιστημόνων.

 

Αναβάθμιση της Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των Κτηρίων στην 'Ακαδημία' (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία)

Η έναρξη κατασκευής του έργου για την Αναβάθμιση της Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των κτηρίων στην Ακαδημία πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. Η κατασκευή του έργου στην παρούσα φάση εξελίσσεται ομαλά.

Ο διαγωνισμός Κατασκευής του έργου είχε προκηρυχθεί στις 27 Μαΐου 2015. Οι εργασίες περιλαμβάνουν πέραν των ανακαινήσεων, αναβαθμίσεις στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων αλλά και στις υποδομές (ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).

Η Σύμβαση παροχής υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για τον Έλεγχο / Αναβάθμιση της Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των κτηρίων στην Ακαδημία με τον οίκο «P. Papadopoulos & Associates Consulting Engineers Co» είχε υπογραφεί τον Απρίλιο 2011.

Τα κτήρια της Ακαδημίας έχουν κτιστεί στη δεκαετία του 1950-1960 και ορισμένα σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

Διαγωνισμός για την εξασφάλιση συμβουλευτικών υπηρεσιών για την Πανεπιστημιούπολη και τη στρατηγική ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με τη λήξη της σχετικής Σύμβασης στις 15.1.2018, υποβλήθηκαν από τους εξωτερικούς Συμβούλους οι προτάσεις που ετοιμάστηκαν με τη συμβολή των Τ.Υ./Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης, και αφορούν στα ακόλουθα:

(α) Στρατηγικο σχεδιασμό ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων

(β) Χωροταξικό Σχέδιο Πανεπιστημιούπολης

(γ) Χωροταξικό Σχέδιο Ακαδημίας

(γ) Πολιτική για την Αειφορία και την Ενέργεια.

Ιστορικό Διαγωνισμού Εξωτερικών Συμβούλων

Στο Α' στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού για την εξασφάλιση υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων για τη στρατηγική ανάπτυξης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, είχαν υποβληθεί εννέα (9) συμμετοχές εκ των οποίων προκρίθηκαν οι τέσσερις (4). Τον Οκτώβριο 2013 προκηρύχθηκε το Β' στάδιο του διαγωνισμού στο οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι επιτυχόντες στο στάδιο Α'. Καμία προσφορά δεν υποβλήθηκε για το στάδιο Β'. Το στάδιο Β διενεργήθηκε ξανά και επιτυχόντες είναι η εταιρεία Architects Design Partnership (ADP). Η Σύμβαση ανατέθηκε τον Ιανουάριο 2015 και έχει τριετή διάρκεια (2015-2017).

 

Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Φαέθων» και ΦΒ πλαίσια στις οροφές κτηρίων

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζοντας την πράσινη εναλλακτική οικονομία, έχει προχωρήσει στη δημιουργία μικρού Φωτοβολταϊκού Πάρκου ονόματι «ΦΑΕΘΩΝ» συνολικής ισχύος 395 kW, στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης.

Τα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Φαέθων» πραγματοποιήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2015.

Η Σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών στοιχείων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της εταιρείας TELMEN LTD, είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο 2013. Πέραν της δημιουργίας του «Φαέθων», το έργο περιλάμβανε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές των κτηρίων Συμβουλίου- Συγκλήτου "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης" και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική του Πανεπιστημίου για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Μετατροπές και Προσθήκες στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας για τη Στέγαση της Ιατρικής Σχολής - Μελέτη, Κατασκευή και Πενταετής Συντήρηση 

Το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας (ΣΕΚΥ) έχει μετονομαστεί σε Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ). Σε αυτό στεγάζονται, η Ιατρική Σχολή και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής.

Η έναρξη κατασκευής του έργου πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2015. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016. Το έργο περιλάμβανε εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου και των υποδομών, καθώς και σημαντικές προσθήκες όπως νέα Υγρά Εργαστήρια.

Το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας (ΣΕΚΥ) αποτελεί την πρώτη μόνιμη βάση στέγασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι κύριοι λόγοι που συνηγόρησαν στην καταλληλότητα του ώστε να αποτελέσει τη στέγη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η χωρική συσχέτιση του ΣΕΚΥ με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η ψηλή αισθητική του υφιστάμενου κτηρίου και η συνάφεια της προηγούμενης χρήσης του ως Νοσηλευτικής Σχολής με τη νέα του χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό είχε προκηρυχθεί στις 4 Νοεμβρίου 2013 διαγωνισμός με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση για μετατροπές και προσθήκες στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας (ΣΕΚΥ).

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αναβάθμιση του κτηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής. Στο κτήριο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) με υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών ήταν η 15η Ιανουαρίου 2014 κατά την οποία υποβλήθηκαν συνολικά οκτώ (8) προσφορές.

 

Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03

 Ο σχεδιασμός του σημαντικού αυτού έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και στην παρούσα φάση συμλπηρώνεται το Στάδιο ετοιμασίας των εγγράφων και σχεδίων για την προκήρυξη της Κατασκευής του έργου.

Η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για το έργο των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03, είχε υπογραφεί στις 22 Ιουλίου 2014 μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Μιλτιάδη Κατσαρού εκ μέρους των επιτυχόντων Αρχιτεκτόνων στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, Μιλτιάδη Κατσαρού, Νικόλα Θεοτόκη, Γεώργιου Παπαγιανόπουλου, Δημήτριου Χριστοβασίλη, Απόστολου Γούλα. 

 

Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου"

 Ένα πολυσύνθετο και δυναμικό έργο διεθνούς εμβέλειας, το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου", βρίσκεται υπό κατασκευή στην Πανεπιστημιούπολη από την κοινοπραξία των εταιρειών J&P και J&P Avax Joint Venture.

Το έργο έχει σχεδιαστεί από το διάσημο γαλλικό αρχιτεκτονικό οίκο Ateliers Jean Nouvel. Τοπικοί Σύμβουλοι είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Ι+Α Φιλίππου Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2011 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

Η ολοκλήρωση του έργου θα εμπλουτίσει την Πανεπιστημιούπολη με ένα κτήριο-τοπόσημο.

Η οικογένεια του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη Στέλιου Ιωάννου, είναι ο σημαντικός δωρητής για το έργο, με συγχρηματοδότη την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Υποβολή προσχεδίων Προτάσεων στη Διεύθυνση Ευρωπαικών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) για αξιοποίηση πόρων από Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα στην Πανεπιστημιούπολη

Έχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου οκτώ (8) προσχέδια Προτάσεων με στόχο τη διεκδίκηση πόρων από Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση έργων στην Πανεπιστημιούπολη.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στα πλαίσια του προγραμματισμού ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και αποτελούν τμήμα της αμέσως προσεχούς φάσης ανάπτυξης. Κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σε ώριμο στάδιο υλοποίησης και τα υπόλοιπα σε διαδικασία προώθησης του σχεδιασμού τους.

Οι τίτλοι των οκτώ (8) προτάσεων φαίνοτνται πιο κάτω:

Πρόταση 1: Κέντρο Πληροφόρησης / Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" με ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα που αφορούν στην Ενίσχυση και Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

Πρόταση 2: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις Πολυτεχνικής Σχολής

Πρόταση 3: Ενεργειακό Κέντρο Πανεπιστημιούπολης με έμφαση στην Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεθέρμανσης και Τηλεψύξης με χρήση Τεχνολογίας Συμπαραγωγής

Πρόταση 4: Κτηριακές εγκαταστάσεις της νεοϊδρυθείσας Ιατρικής Σχολής

Πρόταση 5: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις Τμήματος Βιολογικών Επιστημών

Πρόταση 6: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις για τις Σχολές Θεωρητικών Επιστημών

Πρόταση 7: Κτηριακές εγκαταστάσεις Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας

Πρόταση 8: Ανέγερση και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου δυναμικότητας 10MW στην Πανεπιστημιούπολη εντός της Νεκρής Ζώνης

 

Σχεδιασμοί για τη μόνιμη εγκατάσταση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην εντός των τειχών Πόλη της Λευκωσίας

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στεγάζεται σήμερα στα ενοικιαζόμενα κτήρια Λήδρας και Πυγμαλίωνος στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Στην παρούσα φάση διερευνώνται εναλλακτικές προσεγγίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη μόνιμη και σε βάθος χρόνου πλήρη ανάπτυξη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο χώρο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Η προσέγγιση αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης του Πανεπιστήμιου για μια αειφόρο προσέγγιση στην αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων.

 

Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

To Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου έχει πρόσφατα εγκατασταθεί στην Πτέρυγα Ε στην Ακαδημία. Το σημαντικό αυτό Κέντρο, ενδιατρίβει στην κανονική και μη, ανθρώπινη συμπεριφορά και στις ανθρώπινες διανοητικές διαδικασίες, στη βάση επικαιροποιημένων θεωρητικών προσεγγίσεων της σύγχρονης νευρολογίας και της βιολογικής συμπεριφοράς.

Η Πτέρυγα Ε, είναι ένα κτήριο τριών ορόφων με συνολικό εμβαδόν 1.800τμ. Στο κτήριο πραγματοποιήθηκε εσωτερική ανακαίνιση και αναβάθμιση καθώς και οι απαραίτητες χωρικές διαμορφώσεις ώστε να στεγάσει κατάλληλα, τόσο το Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης αλλά και άλλα Εργαστήρια και δραστηριότητες του Τμήματος Ψυχολογίας. Οι εργασίες ολόκληρώθηκαν το Μάρτιο 2014.

 

Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων 'ΚΟΙΟΣ'

To Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ» με υπεύθυνο τον Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου, από τον Ιανουάριο του 2015 έχει εγκατασταθεί σε περίοπτη θέση στην Πανεπιστημιούπολη, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στο κτήριο 2. Στο χώρο προβλέπονται πενήντα (50) ερευνητικές θέσεις εργασίας.

 

Προμήθεια και Τοποθέτηση Πινακίδων Σήμανσης στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων

 Οι εργασίες της Σύμβασης από την εταιρεία LASER PLASTICS INDUSTRY LTD έχουν ολοκληρωθεί.

 

Αναβαθμίσεις και διαμορφώσεις υφιστάμενων χώρων

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε συνεχή βάση αναλαμβάνουν και προβαίνουν σε αναβαθμίσεις και διαμορφώσεις υφιστάμενων χώρων με σκοπό τη βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πανεπιστήμιου και την ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών των Σχολών.

Τέτοια έργα προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της μελέτης, του σχεδιασμού, της διαδικασίας προσφορών και των μετατροπών σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια.

Κατά την παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση μετατροπών που αφορούν στα εξής: Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στην ανατολική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, διαμόρφωση ημιυπαίθριου χώρου εντός του κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου κ.α.

Οι μετατροπές εντός της ΣΘΕΕ που αφορούν στο Εργαστήριο ΔΡΟΣΟΦΙΛΑΣ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2015. 

ΤΕΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ