ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ [...]

Το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών-Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Treći Trg της Σερβίας, εξασφάλισαν χρηματοδότηση προγράμματος "Greek Literature from Cyprus in Serbian". 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ - 2016

Στις 6 Οκτωβρίου 2016 ξεκινάει ο νέος κύκλος διαλέξεων ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ που συνδιοργανώνονται από το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών - Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Όμιλο Φίλων Βιβλιοθήκης Στροβόλου. Το Πολιτιστικό Κέντρο βρίσκεται στο Παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Στροβόλου. 

«ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ», θεατρική-μουσική παράσταση

Πρόκειται για δραματοποίηση αποσπασμάτων της ποιητικής σύνθεσης του Κώστα Μόντη «Γράμματα στη Μητέρα». Ερμηνεύει η Έλενα Χατζηαυξέντη και συνοδεύουν με μουσικά όργανα ο Γιώργος Καλογήρου, η Σταυρούλα Σπανού και η Ιωάννα Γεωργίου. Η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Καλογήρου, ενώ τη σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει η Μιράντα Θεοδωρίδου. Η επιλογή των κειμένων και η φιλολογική τους επιμέλεια έχει γίνει από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Παντελή Βουτουρή.

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα (1955-1959) οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν κείμενα των Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη, Θ. Πιερίδη, Κ. Μόντη, Π. Μηχανικού, Κ. Χαραλαμπίδη, Ευαγ. Παλληκαρίδη και άλλων.Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο των «Λογοτεχνικών συναντήσεων της Πέμπτης» στο Πολιτιστικό κέντρο Στροβόλου (Παλαιό Δημαρχείο).

Προβολή ταινίας: «Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ»

Στο πλαίσιο των «Λογοτεχνικών συναντήσεων της Πέμπτης», την Πέμπτη 14 Μαϊου, θα παρουσιάσουμε τις δύο ταινίες-ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Πάντζη με θέμα την περιδιάβαση του Γ. Σεφέρη στην Κύπρο: «Φωτογραφική μηχανή σωστά κανονισμένη» και «Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης». Θα προβληθεί η δεύτερη ταινία – ένα οδοιπορικό, στα ίχνη του Σεφέρη, με οδηγό τις φωτογραφίες του, στην κατεχόμενη σήμερα Κύπρο.

Μήνυμα Καλωσορίσματος
 
Το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα λειτουργεί από το 2010 ως κέντρο μελέτης και έρευνας της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Οι χώροι στους οποίους στεγάζεται (Νικόδημου Μυλωνά 30, 3ος όροφος) αποτελούν δωρεά του ζεύγους Χρήστου και Ευγενίας Πετρώνδα ....περισσότερα

petrondas bibliothiki