Κ.Δ.Π. 282/99

Κ.Δ.Π. 173/2022

Ο ΠΕΡΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΣ

--------------------------------------------------------------

 

Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 32

 

144 του 1989

137 του 1990

53(Ι) του 1994

77(Ι) του 1994

24(Ι) του 1995

59(Ι) του 1997

90(Ι) του 1998

127(Ι)του1999

84(Ι)του2000

44(Ι) του 2001

90(Ι) του 2002

151(Ι) του 2002

44(Ι) του 2003

199(Ι) του 2003

46(Ι) του 2006

152(Ι) του 2006

83(Ι) του 2007

89(Ι) του 2011

56(Ι) του 2012

116(Ι) του 2013

55(Ι) του 2016

83(Ι) του 2016

58(Ι) του 2018

81(Ι) του 2048

95(Ι) του 2018

12(Ι) του 2019.

 

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το άρθρο 32 Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμου εκδίδει με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου  τους πιο κάτω Κανονισμούς.

 

 

Συνοπτικός τίτλος.

1.

Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Πειθαρχικός Έλεγχος του Ακαδημαϊκού και άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) Κανονισμοί του 1999 έως 2022.

 

 

 

Πειθαρχική δίωξη.

2.

Μέλος του Ακαδημαϊκού Προσωπικού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού υπόκειται σε πειθαρχική δίωξη, αν διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα.

 

 

 

Πειθαρχικό αδίκημα.

3.

Πειθαρχικό αδίκημα συνιστά:

(α) 

Παραβίαση των κανονισμών και κανόνων∙

 

 

(β) 

συμπεριφορά μελών του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού προς τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία δε συνάδει προς την ιδιότητά τους.

 

 

 

Καθορισμός πειθαρχικού αδικήματος.

4.

Τα πειθαρχικά αδικήματα καθορίζονται σε κανόνες που καταρτίζει η Σύγκλητος και εγκρίνει το Συμβούλιο.

 

 

 

Πειθαρχικές ποινές.

5.

Η πειθαρχική ποινή μπορεί να έχει μια από τις πιο κάτω μορφές:

(α) 

Γραπτή επίπληξη.

(β) 

Διακοπή ετήσιας προσαύξησης.

(γ) 

Αναβολή ετήσιας προσαύξησης.

(δ)

Χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις απολαβές τριών μηνών.

(ε) 

Υποβιβασμός της μισθοδοτικής κλίμακας.

(στ)

Υποχρεωτική αργία για περίοδο μέχρι δύο εξαμήνων.

(ζ) 

Αναγκαστική αφυπηρέτηση.

(η) 

Απόλυση.

 

 

 

Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου.

6.

Οιαδήποτε έγγραφη καταγγελία σχετική με τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία που καθορίζεται με κανόνες που καταρτίζει η Σύγκλητος και εγκρίνει το Συμβούλιο.

 

 

 

Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου.

7.

Πειθαρχικός έλεγχος ασκείται πρωτοβάθμια από μόνιμη πρωτοβάθμια Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, την οποία διορίζει η Σύγκλητος και επικυρώνει το Συμβούλιο.

 

 

 

Λήψη απόφασης.

8.

Η απόφαση της Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου υπόκειται σε αναθεώρηση από τη Σύγκλητο ως δευτεροβάθμιο όργανο όπως καθορίζεται σε κανόνες που καταρτίζει η Σύγκλητος και εγκρίνει το Συμβούλιο.

 

 

 

Καταδίκη για ορισμένα  αδικήματα.

9.

(1)      

Σε περίπτωση κατά την οποία μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο για αδίκημα που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα, είτε η καταδίκη επικυρωθεί ύστερα από έφεση είτε δεv ασκηθεί έφεση, η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου λαμβάνει το συντομότερο δυνατό αντίγραφο των πρακτικών της διαδικασίας του δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση και του δικαστηρίου στο oπoίo τυχόν ασκήθηκε έφεση.

 

 

(2)      

 

Η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, χωρίς περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης και αφού δώσει στο μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού την ευκαιρία να ακουστεί, προβαίνει στην επιβολή της πειθαρχικής ποινής την οποία θα δικαιoλoγoύσαv οι περιστάσεις.

 

 

 

Διαθεσιμότητα.



10.

(1)

Σε περίπτωση κατά την οποία διαταχθεί έρευνα πειθαρχικού παραπτώματος που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα εvαvτίov μέλους του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή με την έναρξη αστυvoμικής έρευνας με σκοπό την ποινική δίωξη εvαvτίov του για αδίκημα που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα, η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου δύναται, εάν το δημόσιο συμφέρov το απαιτεί, να θέσει σε διαθεσιμότητα το πρόσωπο αυτό κατά τη διάρκεια της έρευνας και σε τέτοια περίπτωση ενεργεί δυνάμει των προνοιών της παραγράφου (2), εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ενεργεί δυνάμει των προνοιών της παραγράφου (3):

 

   Νοείται ότι, η διάρκεια της διαθεσιμότητας στην οποία τίθεται το πιο πάνω μέλος δεν δύναται να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, δύναται όμως να παραταθεί, εάν συντρέχει σοβαρός λόγος, για άλλους τρεις (3) μήνες.

 

 

(2)

Σε περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου προτίθεται να θέσει το μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού σε διαθεσιμότητα, το ενημερώνει για την πρόθεσή της αυτή και ταυτόχρονα το καλεί, εάν το επιθυμεί, να υποβάλει εντός τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών γραπτές παραστάσεις και, αφού τις μελετήσει, εφόσον αυτές έχουν υποβληθεί, αποφασίζει ευθύς αμέσως κατά πόσο θα το θέσει ή όχι σε διαθεσιμότητα.

 

 

(3)

(α)

 

Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 43 του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου, η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή διεξαγωγή της έρευνας, να θέσει αμέσως το μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού σε διαθεσιμότητα, δυνάμει των προνοιών της παραγράφου (1), χωρίς να προβεί στις ενέργειες που προβλέπονται στις πρόνοιες της παραγράφου (2), παρέχοντας ταυτόχρονα σε αυτό το δικαίωμα να υποβάλει, εάν το επιθυμεί, το αργότερο εντός τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών από την ημέρα της επίδοσης της απόφασής της, γραπτή ένσταση κατά της απόφασής της να το θέσει σε διαθεσιμότητα.

 

 

(β)

Σε περίπτωση κατά την οποία υποβληθεί ένσταση δυνάμει των προνοιών της υποπαραγράφου (α), η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, αφού μελετήσει τους λόγους που περιέχονται σε αυτήν, αποφασίζει ευθύς αμέσως κατά πόσο θα διατάξει τη συνέχιση ή τον τερματισμό της διαθεσιμότητας και εάν η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου τερματίσει τη διαθεσιμότητά του, αυτό επανακτά από την ημέρα έναρξης της διαθεσιμότητας όλες τις εξουσίες και τα ωφελήματα που ανεστάλησαν δυνάμει των προνοιών της παραγράφου (6).

 

 

(4)

Σε περίπτωση κατά την οποία μετά το τέλος της έρευνας αποφασισθεί η ποινική ή η πειθαρχική δίωξη του μέλους του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου δύναται, εάν το δημόσιο συμφέρov το απαιτεί, να θέσει σε διαθεσιμότητα το εν λόγω μέλος μέχρι την τελική συμπλήρωση της υπόθεσης σύμφωνα με τις πρόνοιες της παραγράφου (2).

 

 

(5)

Σε περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου προτίθεται να παρατείνει τη διαθεσιμότητα του μέλους του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τέσσερις (4) ημέρες πριν από τη λήξη της ενεργεί εφαρμόζοντας κατ’ αναλογίαν τις πρόνοιες της παραγράφου (2).

 

 

(6)

Ειδοποίηση ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα δίδεται γραπτώς στο μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού το συντομότερο και οι εξουσίες, τα προνόμια και τα ωφελήματα του εν λόγω μέλους αvαστέλλovται κατά τη διάρκεια της περιόδου της διαθεσιμότητάς του:

 

   Νοείται ότι, η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου επιτρέπει στο μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού να λαμβάνει μέρος των απολαβών της θέσης τoυ, όχι λιγότερo του ημίσεος αυτών, όπως θα κρίνει η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου.

 

 

(7)

Σε περίπτωση κατά την οποία το μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού απαλλαγεί ή από την έρευνα δεν απoδειχθεί πειθαρχική υπόθεση εvαvτίov του, η διαθεσιμότητα τερματίζεται και το μέλος του Ακαδημαϊκού ή άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού δικαιoύται oλόκληρo το πoσό των απολαβών το oπoίο θα ελάμβανε, εάν δεv ετίθετo σε διαθεσιμότηταː

 

   Νοείται ότι, σε περίπτωση που το εν λόγω μέλος βρεθεί έvoχo η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου αποφασίζει κατά πόσο θα επιστραφεί σε αυτό oπoιoδήπoτε μέρος των απολαβών τoυ.