Υπεύθυνη Εργαστηρίου:
Μαρία Καρεκλά, Επ. Καθηγήτρια, Τμ. Ψυχολογίας
 
 

Βασίλης Σ. Βασιλείου, Ph.D., Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας

Ο Βασίλης Σ. Βασιλείου, Ph.D. είναι Κλινικός Ψυχολόγος (#418) με εξειδίκευση σε θέματα προσαρμογής σε χρόνιες ασθένειες. O Δρ. Βασιλείου προσφέρει ψυχολογικές υπηρεσίες σε άτομα, οικογένειες και οργανισμούς. Επίσης, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Ερευνητής στο εργαστήριο ACTHealthy: Κλινικής Ψυχολογίας και συμπεριφορικής Ιατρικής.

Τα ενδιαφέροντα του εστιάζονται στην:

(α) ανάπτυξη καινοτόμων παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας ατόμων ή ομάδων με προβλήματα προσαρμογής (π.χ., άγχος, κατάθλιψη, διαπροσωπικές δυσκολίες, συζυγικές ανησυχίες, συμπεριφορές εξάρτησης, κλπ.) και θέματα υγείας και ασθένειας (π.χ., διακοπή καπνίσματος, διαχείριση χρόνιας ασθένειας, χρόνιο πόνο, κλπ.),

(β) εφαρμογή εμπειρικώς τεκμηριωμένων προληπτικών και παρεμβατικών προγραμμάτων χρησιμοποιώντας νεότερες συμπεριφορικές παρεμβάσεις, όπως η Γνωστικο-Συμπεριφορική θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (mindfulness) και η Θεραπεία Αποδοχής & Δέσμευσης.

(γ) μελέτη των ψυχολογικών παραγόντων που ευθύνονται για τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την αναγνώριση των μεταβλητών κινδύνου που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ασθενειών ή διατηρούν την ανικανότητα.

Ο Δρ. Βασιλείου έχει διεξάγει αρκετά ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα νέων ψυχολογικών παρεμβάσεων στον χώρο της ψυχικής υγείας και χρόνιας ασθένειας. Έχει συμμετάσχει  σε αρκετά τοπικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια με πάνω από 50 παρουσιάσεις σε συμπόσια/πάνελς και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, έντυπα υγείας και οδηγούς επαγγελματιών υγείας. Είναι πρόεδρος του τοπικού φορέα του «Ελλάδα- Κύπρος» του Διεθνούς Οργανισμού Association of Contextual and Behavioral Science (ACBS), και μέλος του Παγκύπριου Ψυχολογικού Συνδέσμου. Τέλος, έχει εμπλακεί σε πρωτοβουλίες όπως το έργο «ΑΛΓΕΑ» (http://ucyweb.ucy.ac.cy/algea/el/#) που στοχεύουν στην βελτίωση ασθενών με χρόνιες ασθένειες. Ο Δρ. Βασιλείου αγαπά το πιάνο, τα ταξίδια και αναζητά νέες εμπειρίες. Μπορείτε να τον βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                                                                                                                                           cv profile picture 01

Πηνελόπη Κωνσταντίνου, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Η Πηνελόπη Κωνσταντίνου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνέχισε την εκπαίδευση της με μεταπτυχιακό στη Μεθολογία Έρευνας στη Ψυχολογία (Psychological Research Methods) στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, απέκτησε σημαντικές εμπειρίες διεξαγωγής έρευνας και κλινικής εμπειρίας που σχετίζονται με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα (π.χ. χρόνιος πόνος, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κάπνισμα, χρόνιες παθήσεις).Τα πρωταρχικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο με παρεμβάσεις που βασίζονται σε προσεγγίσεις τρίτου κύματος, όπως η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης. Ορισμένες από τις ερευνητικές της εμπειρίες αυτή τη περίοδο στο εργαστήρι περιλαμβάνουν ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου, ανάλυση τους και σύγκριση με φορητές συσκευές καθώς και η διεξαγωγή μετα-αναλυτικών ερευνών στο τομέα της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ). Μπορείτε να την βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

  Pinelopi photo
Δανάη Παπαγεωργίου, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Η Δανάη Παπαγεωργίου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο πρόγραμμα της κλινικής ψυχολογίας (Ph.D. Κλινική Ψυχολογία). Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας το 2010 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο για να αρχίσει τις σπουδές της. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc Psychology και μεταπτυχιακού MSc Developmental Psychology and Clinical Practice από το University College London (UCL). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της είχε την ευκαιρία να αποκτήσει κλινική εμπειρία με διάφορους πληθυσμούς (π.χ. αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, νευροαναπτυξιακές διαταραχές). Έκανε την πρακτική της στο Islington Child and Adolescent Mental Health Service (CAMHS) στο Whittington Hospital NHS Trust και εργάστηκε ως βοηθός ψυχολόγος στο Tavistock & Portman NHS Trust, καθώς και ως συντονίστρια ομάδων στο Student Minds για άτομα με διατροφικές διαταραχές. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να αποκτήσει διάφορες ερευνητικές εμπειρίες, όπως διεξαγωγή, μεταγραφή και βαθμολόγηση συνεντεύξεων συμμετεχόντων, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων και τη χρήση προηγμένων στατιστικών μεθόδων, όπως η Επιβεβαιωτική Ανάλυση Παράγοντων (CFA) και Δομικά Μοντέλα Εξισώσεων (SEM).

Το 2015 επέστρεψε στην Κύπρο όπου άρχισε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία (Ph.D. Clinical Psychology) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού είχε την ευκαιρία να δουλέψει ως ειδικευόμενη κλινική ψυχολόγος με φοιτητές, άτομα με χρόνιο πόνο, ασθενείς με καρκίνο και την ευρύτερη κοινότητα, ενώ παράλληλα έχει διδάξει προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εμπλακεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του εργαστηρίου ACTHealthy σε διαφορετικούς τομείς, όπως χρόνιο πόνο, κάπνισμα και διατροφικές διαταραχές. Ερευνητικά επικεντρώνεται στη βελτίωση της θεραπείας αγχωδών διαταραχών και συγκεκριμένα ειδικών φοβιών μέσω νέων προσεγγίσεων και τεχνολογιών (Virtual Reality). Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   
Μαριάννα Ζαχαρία, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Η Μαριάννα Ζαχαρία είναι Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος στην Κύπρο και στην παρούσα φάση είναι Διδακτορική Φοιτήτρια της Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2009 αποφοίτησε από το Grammar School Λευκωσίας. Έλαβε βραβείο για τα αποτελέσματα της στα A-levels από το University of Southampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2012 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές με First Class Honours στον Κλάδο της Ψυχολογίας του University of Southampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε τριετές Μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην Κύπρο. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές ολοκλήρωσε την διατριβή της με τίτλο “Risk and Resilience Factors for Post-Traumatic Stress Disorder Symptoms in Cypriot Police Officers”. Βραβεύθηκε ως η καλύτερη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με βαθμό 4.0/4.0. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος (MSc in Clinical Psychology), δούλεψε σαν ειδικευόμενη κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Έρευνας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Κ.Ε.Σ.Υ), στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), στο Κέντρο Ημέρας και Στέγη «Αγία Αικατερίνη», στο Σωματείο Σκαπανέας, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων Α.Μ.Ε.Α Συμπλέγματος Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου και σε ενδονοσοκομειακές δομές (Νοσοκομείο Αθαλάσσας). 

Στην παρούσα φάση, στα πλαίσια της κλινικής άσκησης του Διδακτορικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέχει ατομική ψυχοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες, και συμβουλευτική γονέων στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αγλαντζιάς. Επίσης, αποτελεί μέλος της ερευνητικής ομάδας της Δρ. Μαρίας Καρεκλά στο εργαστήριο ACTHealthy. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις αγχώδεις διαταραχές, τις διαταραχές της διάθεσης, τις ψυχωσικές διαταραχές και την ψυχολογία της υγείας (χρόνιο πόνο, καρκίνο). Ερευνητικά, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μελέτη της σχέσης μεταξύ καρκίνου του μαστού και ψυχικών διαταραχών καθώς και η αποτελεσματικότητα ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Η τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα της σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός θεραπευτικού προγράμματος βασισμένου στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης που θα στοχεύσει συγκεκριμένα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Marianna Zacharia
Σπύρος Δημοσθένους, Διδακτορικός Φοιτητής Κλινικής Ψυχολογίας

Ο Σπύρος Δημοσθένους είναι διδακτορικός φοιτητής του προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απέκτησε το πτυχίο του στην ψυχολογία στο University of Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα μετέβηκε στην Οαυλία όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό του με τίτλο Clinical and Health Psychology. Εκεί έλαβε εκτενή εκπαίδευση στην έρευνα με EEG/ERP και βαθύτερη εκπαίδευση στην νευροψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Συγκεκριμένα, η διπλωματική του εργασία αφορούσε τη γνωστική δυσλειτουργία στο multisensory integration σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, σε μία έρευνα η οποία σύγκρινε υγιή πληθυσμό με ασθενείς τόσο σε νευρολογικό αλλά και σε συμπεριφοριστικό επίπεδο. Μέσω του πανεπιστημίου του είχε την ευκαιρία να δουλέψει στο εργαστήρι ψυχικής υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών όπου και σύλλεξε δεδομένα από διαγνωσμένους με σχιζοφρένεια ασθενείς για την έρευνα του, παρακολούθησε αξιολογήσεις ασθενών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και συμμετείχε στην συλλογή και ανάλυση δεδομένων για έρευνες που αφορούσαν το εργαστήρι. Μεταξύ άλλων, ως εθελοντής, απέκτησε εμπειρία με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τοξικοεξάρτησης στη θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη» και δούλεψε ως σχολικός συνεργάτης της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με μαθητές οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα συμπεριφοράς. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Spyros Demosthenous
 

Δάφνη Μορρόνη, Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ψυχολογία (BSc) στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό (MSc) στις Σπουδές Ψυχικής Υγείας στο King's College London. Μετά από αυτό, εργάστηκε για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Λονδίνο για τρία χρόνια πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε διδακτορικές σπουδές στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμου σε νοσοκομειακό θάλαμο όπου στήριζε άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως ψύχωση. Ως βοηθός ψυχολόγου κατά τη διάρκεια του MSc της, οργάνωσε τα εργαστήρια της θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) για τους φροντιστές με αϋπνία. Επίσης, είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως βοηθός έρευνας στο Κέντρο Anna Freud, με επίκεντρο την κατάθλιψη των παιδιών και των ενηλίκων. Τέλος, ως θεραπευτής γνωστικής συμπεριφοράς προσέφερε ψυχοθεραπεία σε ενήλικες με διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και δυσκολίες ύπνου.

Επί του παρόντος, ενδιαφέρεται να εξετάσει πώς μπορεί να εφαρμοστεί  η θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης στους ασυνόδευτους ανηλίκους για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και του τραυματικού στρες. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει το γυμναστήριο και τα μαθήματα γιόγκα και χορού. Της αρέσει να περνά χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά της. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   Dafne Morroni
 Άρτεμις Θεοφάνους, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Σχολικής Ψυχολογίας
 
Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ερευνητικά, έχει ασχοληθεί με την μελέτη των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών, ως προβλεπτικός δείκτης για τον Σχολικό Εκφοβισμό. Δείγμα αποτελούσαν έφηβοι από διάφορα σχολεία της Κύπρου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, είναι στο εφαρμοσμένο πρόγραμμα της Σχολικής Ψυχολογίας. Αυτό το διάστημα ασχολείται με το διαδικτυακό πρόγραμμα παρέμβασης, για διακοπή του καπνίσματος, Flexiquit.com, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το ActHealthy Lab, για έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Το πρόγραμμα βασίζεται στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) και περιλαμβάνει μετρήσεις και ασκήσεις, βασισμένες στις διαδικασίες του Hexaflex. Επίσης, έχει λάβει υποτροφία από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για την εκπόνηση έρευνας για το εν λόγω πρόγραμμα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Artemis
 Δέσποινα Ιωσήφ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Σχολικής Ψυχολογίας
 
Έχει αποφοιτήσει από το προπτυχιακό πρόγραμμα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2017. Στα πλαίσια της πτυχιακής της έρευνας, μελέτησε πως τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά προβλέπουν τον σχολικό εκφοβισμό, αφού θέματα όπως αυτά, αλλά και γενικότερα άλλα που άγονται στο πλαίσιο του σχολείου την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ερευνητικό της ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο εκεί. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια της διατριβής της, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, επιθυμούσε να ασχοληθεί και με ένα πιο κλινικό θέμα που ενδεχομένως να ταλανίζει έφηβους και νεαρούς ενήλικες, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές. Κατά συνέπεια ανέλαβε ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), το οποίο είναι βασισμένο στην θεωρία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT). Το πρόγραμμα, έχει κύριο στόχο να βοηθήσει νεαρούς ενήλικες, έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν και να αναγνωρίζουν κάποιες ανησυχίες και σκέψεις που ενδεχομένως να βιώνουν γύρω από την εικόνα του σώματος τους, και την ίδια στιγμή στοχεύει, να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά με τις δικές τους αξίες και ιδανικά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
  Δέσποινα